příjmení Görlich
Text dotazu
Dobrý den,
ráda bych se dozvěděla původ a význam příjmení Görlich. Děkuji
Odpověď
Dobrý den,
příjmení Görlich/ Görlichová vzniklo druhým posouváním souhlásek na hornoněmeckém území. (To znamená, že v této podobě vzniklo kolem roku 1710.) V příponě ich písmeno ch vzniklo z písmene k. Přípona ich mívala zdrobňující význam a pouze někdy tato přípona označovala, že se slovo stalo příjmením.
Příjmení Görlich se pravděpodobně postupně vyvíjelo zmíněným posouváním ze slov Girard - Gir + l +k = Gierlich, 1710 Görlich.
Gerard = tvrdý, silný kopiník (tj. ten, co má jako výzbroj kopí). Případně se nám také podařilo vyhledat, že gör je v němčině překládáno jako spratek či uličnice.
Jestliže koncovka ich znamená zdrobnění slova, dalo by se možná toto příjmení vykládat také jako sprateček (dříve označení pro nemanželské dítě) či uličníček.
Pro zajímavost uvádíme, že v roce 2010 žilo, dle statistik ze serveru www.kdejsme.cz, v České republice 91 osob s příjmením Görlich/ Görlichová a v roce 2011 95 osob s tímto příjmením. Z toho 49 mužů a 46 žen. Nejčastěji pak v Olomouci, Hodoníně, Praze a Jeseníku.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
13.03.2012 09:55
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu