-
To se mi líbí
-
Doporučit
Vážení, potřebuji zjistit význam příjmení GERSTENHAFER. Je možné nějak zjistit, kde se v minulosti osoby tohoto jména vyskytovaly? Děkuji
Dobrý den,
příjmení Gerstenhafer není bohužel v publikacích o českých a německých příjmeních uvedeno. Vysvětlena zde jsou ovšem příjmení Gerstner a Hof(f)er. Gerstner - odvozeno z německého Gerste = ječmen a Hoffer - z německého Hoffer = podruh, nájemce.
V současné době nežije na území České republiky žádná osoba s příjmením Gerstenhafer. 10 žen a 8 mužů jsou nositeli příjmení Gerstenhöfer. (Zdroj: www.nasejmena.cz)
K ověření výskytu určitého příjmení na našem území v historii je možné použít například generální rejstřík k berní rule (1654). Zběžným nahlédnutím do tohoto rejstříku jsme ovšem zjistili, že zmiňované příjmení není v berní rule uvedeno (uvedena zde jsou pouze příjmení: 1x Gersten a 20x Gerstner).
Pokud Vás zajímá příběh Vašeho rodu, je třeba prostřednictvím matričních zápisů provést genealogický výzkum. Jedná se o jediný způsob, jak se dopátrat skutečně svých předků a zjistit, jak a kde žili a co dělali.
Jak přesně při sestavování rodokmenu postupovat Vám mohou poradit následující publikace a zdroje:
* ŘIČAŘ, Kristoslav. Rodokmen: objevte tajemství vašeho rodu. V Praze: Malý princ, 2013. 253 s. ISBN 978-80-87754-14-6.
* PEREMSKÁ, Lenka. Váš rodokmen krok za krokem. 1. vyd. Brno: CPress, 2013. 208 s., [8] s. obr. příl. ISBN 978-80-264-0279-4.
* MAKOVSKÝ, Vladimír. Hledáme své předky : na pomoc začínajícím badatelům. Velké Meziříčí : Jupiter Club, 2010. ISBN 978-80-85089-07-3.
* PETERKA, Josef. Cesta k rodinným kořenům aneb Praktická příručka občanské genealogie. Praha : Libri, 2006. 137 s. ISBN 80-7277-307-0.
* SVOBODA, Vladimír. Minimum o rodokmenu. Praha : Olympia, 1998. 78 s. ISBN 80-7033-549-1.
* MAREČKOVÁ, Marie. Příručka praktické genealogie : jak sestavit rodokmen.Praha ; Litomysl : Paseka, 2005. 193 s. 80-7185-769-6.
* Genea: http://www.genea.cz/
Popřípadě je možné si nechat rodokmen zpracovat profesionálními genealogy.
Použité zdroje:
* MOLDÁNOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. 2., upr.vyd. Praha : Agentura Pankrác, 2004. ISBN 80-86781-03-8 (váz.)
* BENEŠ, Josef. Německá příjmení u Čechů. 1.vyd. Ústí nad Labem : Univerzita J.E. Purkyně, 1998. Sv. 1-2. ISBN 80-7044-212-3 (brož.)
* ČERVENÝ, Václav, ed. a ČERVENÁ, Jarmila, ed. Berní rula: generální rejstřík ke všem svazkům (vydaným i dosud nevydaným) berní ruly z roku 1654 doplněný (tam, kde se nedochovaly) o soupis poddaných z roku 1651. 1. vyd. Praha: Libri, 2003. 2 sv. ISBN 80-7277-058-6.
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
--
Národní knihovna ČR
31.10.2014 14:45