-
To se mi líbí
-
Doporučit
Dobry vecer, jaka je historie a vyznam prijmeni Galetka? Dekuji za odpoved.
Dobrý den,
Ani v jednom z výkladových slovníků příjmení jsme příjmení Galetka bohužel nenalezli. Dohledali jsme však příjmení Galeta, jehož je příjmení Galetka se vší pravděpodobností zdrobnělinou.
Moldanová (2004) uvádí, že příjmení Galeta je odvozené od slova gala, které se používá zejména na Rožnovsku jako označení pro ďáblík bahenní.
Jedná se o vytrvalou bylinu, které roste především v lesních tůních a bažinách, má vzpřímené bezlisté stonky, kvete zelenavo-žlutými kvítky a rostou na ní sytě červené bobule. Červené bobule často zlákaly děti, které je toužily ochutnat a způsobily otravu, projevující se pálením v ústech, zvracením a zánětem žaludku a střev.
Příjmení Gala, Galla, Gála, Galan, Galanda, Gal(l)as, Galásek, Galaš, Gal(l)at, Galatík, Galčík, Galda, Galeta, Galíček a Gallo spadají pod stejné heslo a mohou mít pravděpodobně stejný původ.
Příjmení Galan a Galanda, mohou být odvozeny od slova galanda, kterým byly ve stejné oblasti označovány zálety, č námluvy.
Pro zajímavost můžeme odkázat na internetové stránky, kde naleznete údaje o četnosti výskytu Vašeho příjmení u žen i mužů, rozložení dle jednotlivých krajů či věkový průměr. Zajímavé je, že příjmení Galetka se opravdu vyskytuje nejhustěji na Vsetínsku, přičemž okres Vsetín spadá do území, ve kterém se název gala pro onu jedovatou rostlinu údajně používal nejvíce.
http://www.kdejsme.cz/prijmeni/Galetka/hustota/
Jak vidíte, přesný a jednoznačný původ příjmení není vždy možné dohledat. Je třeba zapojit trochu fantazie a kontext vzniku příjmení si domyslet… Důležité je také vzít v potaz, že každé příjmení mohlo procházet různým komolením.
MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. Vyd. 2., upr. Praha: Agentura Pankrác, 2004. 229 s. ISBN 80-86781-03-8.
MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená: malá encyklopedie nejčastějších příjmení. II. díl, jména na 251.-501.místě, Adam - Žižka. Vyd. 1. Praha: Epocha, 2003. 381 s. ISBN 80-86328-30-9.
ŠMILAUER, Vladimír. Výklady slov [online]. In: . Dostupné z: http://nase-rec.ujc.cas.cz/archiv.php?art=3771
MIKULA, Alois. Plody planých a parkových rostlin: kapesní atlas: pomocná kniha pro biologické zájmové kroužky na školách, v Domech pionýrů a mládeže a ve Stanicích mladých přírodovědců. 2. vyd. Praha: SPN, 1989. 287 s. Obrazové atlasy. ISBN 80-04-23826-2.
http://botanika.wendys.cz/[…]/21-calla-palustris-dablik-bahenni
BENEŠ, Josef. Německá příjmení u Čechů. 1.vyd. Ústí nad Labem : Univerzita J.E. Purkyně, 1998. Sv. 1-2. ISBN 80-7044-212-3 (brož.)
MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená, aneb, Příjmení pod mikroskopem. 1. vyd. Praha: Epocha, 2004. 298 s. ISBN 80-86328-58-9.
KOTÍK, Antonín. Naše příjmení: studie ku poznání příjmení českoslovanských, s ukázáním jejich hojnosti, rozmanitosti a namnoze zvláštního rázu a s pokusem o vysvětlení jich původu a smyslu. Nové vyd. V Praze: Nákladem Jana Kotíka, 1897. 288 s.
KNAPPOVÁ, Miloslava. Naše a cizí příjmení v současné češtině. Liberec: Tax Az Kort, 2002. 256 s. ISBN 80-238-8173-6.
BENEŠ, Josef. O českých příjmeních. Vyd. 1. Praha: Nakladatelství Československé akademie věd, 1962. 355 s. Studie a prameny; sv. 14.
Jazyk, lingvistika a literatura
--
Národní knihovna ČR
10.01.2017 00:07
ve valašském slovníku na webu www.valassky.cz je uveden výraz "geleta", což je dřevěná nádoba na dojení ovcí. Nepochází naše příjmení spíše z tohoto výrazu?
S pozdravem
Martin Galetka