Příjmení Galčan
Text dotazu
Hezký den,
rád bych zjistil původ příjmení GALČAN. Budu vděčen za jakokoliv stopu.
Předem Vám moc děkuji
Odpověď
Dobrý den,
konkrétně příjmení Galčan není bohužel v nám dostupných publikacích uvedeno.
Pravděpodobně ovšem bude stejného původu jako příjmení Gal, Galan, Galčík, která byla odvozena z maďarské podoby latinského osobního jména Gallus (česky Havel) = "obyvatel Galie".
V lednu 2010 žilo v České republice dle statistik Ministerstva vnitra ČR a serveru "Kde Jsme" 49 mužů a 61 žen s příjmením Galčan/Galčanová, toto příjmení se nejčastěji vyskytuje v oblastech severní Moravy.
O původu Vašich předků ovšem výše uvedené informace příliš mnoho nevypovídají. Pokud byste chtěl znát historii a původ Vaší rodiny, je nezbytné provést genealogický výzkum. Při výzkumu se vychází z informací obsažených v rodinných dokumentech, posléze se procházejí matriky a další úřední dokumenty.
Jak postupovat při genealogickém výzkumu Vám mohou poradit např. následující publikace a zdroje:
* PETERKA, Josef. Cesta k rodinným kořenům aneb Praktická příručka občanské genealogie. Praha : Libri, 2006. 137 s. ISBN 80-7277-307-0.
* SVOBODA, Vladimír. Minimum o rodokmenu. Praha : Olympia, 1998. 78 s. ISBN 80-7033-549-1.
* ŘÍČAŘ, Kristoslav. Občanská genealogie. Praha : IZ, 2000. 136 s. ISBN 80-240-1080-1.
* MAREČKOVÁ, Marie. Příručka praktické genealogie : jak sestavit rodokmen.Praha ; Litomysl : Paseka, 2005. 193 s. 80-7185-769-6.
* ŘÍČAŘ, Kristoslav. Úvod do genealogie : kdo jsou moji předkové a odkud přišli? Praha : Horizont, 1995. 94 s. ISBN 80-7012-082-7.
* Genea: http://www.genea.cz/
Zdroje:
* MOLDÁNOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. 2., upr.vyd. Praha : Agentura Pankrác, 2004. ISBN 80-86781-03-8 (váz.))
* Statistiky Ministerstva vnitra ČR:
http://www.mvcr.cz/clanek/cetnost-jmen-a-prijmeni.aspx
* Kde Jsme: http://www.kdejsme.cz/
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
06.12.2012 15:44
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu