Příjmení Fober a Sláčala
Text dotazu
Dobrý den, na internetu jsem zjistila, že zde odpovídáte na otázky o původu příjmení. Chtěla bych tedy využít Váš čas a zeptat se na původ příjmení Fober a Sláčala. Já osobně jsem to nikde nenašla... Děkuji moc za odpověď :-)
Odpověď
Dobrý den,
příjmení Sláčala/ Sláčalová vzniklo ze slovesa slačat (valašské slovo) = lačnět po něčem, číhat na něco.
Dle statistik ze serveru www.nasejmena.cz žilo v roce 2012 v České republice 28 mužů s příjmením Sláčala (s věkovým průměrem 37 let) a 37 žen s příjmením Sláčalová (s věkovým průměrem 43 let). Tito žili nejčastěji v Bílovci, Ostravě či Havířově.
Ale příjmení Fober, Foberová se nám bohužel nepodařilo vyhledat v žádných nám dostupných zdrojích.
Dle statistik ze serveru www.nasejmena.cz žilo v roce 2012 v České republice 44 mužů s příjmením Fober (s věkovým průměrem 40 let) a 42 žen s příjmením Foberová (s věkovým průměrem 41 let). Tito pak žili nejčastěji v Třinci, Havířově či Karviné. Některé další statistické údaje je v případě zájmu možno dohledat na zmíněných stránkách.
Se svým dotazem se také můžete zkusit obrátit na jazykovou poradnu Ústavu pro jazyk český AV ČR http://www.ujc.cas.cz/jazykova-poradna/, kde by Vám odborníci na český jazyk pravděpodobně mohli být schopni podat uspokojivější odpověď.
Zdroje:
* http://www.nasejmena.cz
* MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. 2. upr. vyd. Praha : Agentura Pankrác, 2004. ISBN 80-86781-03-8 (váz.)
Další projité zdroje:
* MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená : malá encyklopedie 250 nejčastějších příjmení.2.vyd.Praha : Epocha, 2002.ISBN 80-86328-10-4 (váz.)
* MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená, aneb, Příjmení pod mikroskopem. 1.vyd. Praha : Epocha, 2004.ISBN 80-86328-58-9 (váz.)
* MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená : malá encyklopedie nejčastějších příjmení. II. díl, jména na 251.-501.místě, Adam - Žižka.1.vyd.Praha : Epocha, 2003.ISBN 80-86328-30-9 (váz.)
* KOTÍK, Antonín. Naše příjmení : studie ku poznání příjmení českoslovanských, s ukázáním jejich hojnosti, rozmanitosti a namnoze zvláštního rázu a s pokusem o vysvětlení jich původu a smyslu. V Praze : Nákladem Jana Kotíka, 1897. (volně dostupný v systému Kramerius: http://kramerius.nkp.cz/kramerius/)
* BENEŠ, Josef. Německá příjmení u Čechů. 1.vyd. Ústí nad Labem : Univerzita J.E. Purkyně, 1998. Sv. 1-2. ISBN 80-7044-212-3 (brož.)
* KNAPPOVÁ, Miloslava. Naše a cizí příjmení v současné češtině. Liberec : TAX AZ KORT, 2002. ISBN 80.238-8173-6.
* KNAPPOVÁ, Miloslava. Jak se bude Vaše dítě jmenovat? 4. přepracované a dopl. vyd. Praha : Academia, 2006. ISBN 80-200-1349-0.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
19.12.2013 14:18
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu