příjmení Eliáš
Text dotazu
Jaký je původ příjmení Eliáš? Kdy vzniklo a v jaké
oblasti ČR je nejrozšířenější?
Odpověď
Dobrý den,
příjmení Eliáš patří mezi ty, které jsou odvozeny z osobních jmen. Jméno Eliáš, v novějším biblickém překladu i Elijáš, je hebrejského původu (z hebr. Elijáhú) a vykládá se jako "můj pán je bůh".
Statistiky Ministerstva vnitra ČR ( dostupné na adrese http://www.mvcr.cz/clanek/cetnost-jmen-a-prijmeni-722752.aspx ) evidovaly ke dni 15.7. 2009 1797 mužů a 1910 žen s příjmením Eliáš/-ová.
Použitá literatura:
* MATES, Vladimír. Tajemství jména zbavená: Malá encyklopedie nejčastějších příjmení. II. díl. Praha: Epocha, 2003. 381 s. ISBN 80-86328-30-9.
* KNAPPOVÁ, Miroslava. Jak se bude vaše dítě jmenovat? : původ, význam, pravopis, výskyt a obliba, kalendář : informace o jménech afrických a asijských. Vyd. 5., přeprac. a dopl.. Praha : Academia, 2010. 783 s. ISBN 978-80-200-1888-5.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
04.08.2011 09:58
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu