Příjmení Dvořáková
Text dotazu
Jak vzniklo příjmení Dvořáková?
Odpověď
Dobrý den,
příjmení Dvořák/ Dvořáková je 4. nejčastější příjmení v České republice. Patří do kategorie příjmení odvozených ze stavu a zaměstnání. To znamená, že předchůdci dnešních Dvořáků či Dvořáčků mohli být:
1. Sedláky, majiteli (nebo nájemníci) svobodného dvora (=velkého statku). Tito byli osvobozeni od závazků ke šlechtické vrchnosti, s výjimkou krále, oni sami však mezi šlechtice nepatřili.
2. Dvořák může být i synonymem pro dvořana, tzn. pro člověka, který na nějakém hospodářském či královském, šlechtickém dvoru pracoval jako služebník vyššího či nižšího řádu.
3. Někdy je také ztotožňován s šafářem -> dnes by se dalo vysvětlit jako nižší článek řídící výrobu ve velkém zemědělském závodě.
4. Stejně tak označení "dvořák" mohlo označovat dvořana, tak to byl i výraz pro označení zdvořilého člověka. Pojem "dvořák" tedy v průběhu dějin mohl označovat velké množství osob. Od majitele velkých statků, jenž byl svobodný, přes dvorské služebnictvo nejrůznějších hodností, až po posledního nádeníka na velkém dvoře, statku.
Pro zajímavost uvádíme, že dle statistik ze serveru www.kdejsme.cz v roce 2011 žilo v České republice 45832 osob s tímto příjmením. Z toho 22354 mužů  a 23479 žen. Nejčastěji pak v Praze, Brně, Českých Budějovicích či Jihlavě.
Zdroje:
* http://www.kdejsme.cz
* MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. 2. upr. vyd. Praha : Agentura Pankrác, 2004. ISBN 80-86781-03-8 (váz.)
* MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená : malá encyklopedie 250 nejčastějších příjmení.2.vyd.Praha : Epocha, 2002.ISBN 80-86328-10-4 (váz.)
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
19.12.2012 13:40
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu