Příjmení Duraj a Stalmach
Text dotazu
Dobrý den, chtěl bych zjistit původ příjmení
"Stalmachová" a "Duraj". Děkuji
Odpověď
Dobrý den,
dle knihy "Německá příjmení u Čechů" patří příjmení Stalmach mezi příjmení odvozená z povolání, konkrétně z povolání kolaře - Stellmach (slezská podoba), Stal(l)mach. Názvem Stalmach byla pojmenována i samota u Těšína.
Druhé Vámi uvedené příjmení Duraj bohužel není v nám dostupných publikacích vysvětleno. Patrně se bude jednat o příjmení slovenského původu. Je možné, že se jedná o slovenskou obdobu českých příjmení Důra, Dura (z ženského osobního jména Doroth(e)a = darovaná) či Duran (nářečně = durný, silný, ale i přihlouplý, bláznivý).
V lednu 2010 žilo v České republice dle statistik Ministerstva vnitra ČR a serveru "Kde Jsme" 63 mužů a 68 žen s příjmením Stalmach/Stalmachová (největší výskyt tohoto příjmení je v Havířově a Ostravě) a 183 mužů a 195 žen s příjmením Duraj/Durajová (příjmení se vyskytuje všude po republice, nejčastěji ovšem v severní Moravě).
Se svým dotazem se můžete zkusit obrátit také na:
* Jazykovou poradnu Ústavu pro jazyk český AV:
* Jazykovou poradnu JÚĽŠ SAV: http://www.juls.savba.sk/poradna/index.html
Zdroje:
* BENEŠ, Josef. Německá příjmení u Čechů. 1.vyd. Ústí nad Labem : Univerzita J.E. Purkyně, 1998
* MOLDÁNOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. 2., upr.vyd. Praha : Agentura Pankrác, 2004. ISBN 80-86781-03-8 (váz.))
* Statistiky Ministerstva vnitra ČR:
http://www.mvcr.cz/clanek/cetnost-jmen-a-prijmeni.aspx
* Kde Jsme: http://www.kdejsme.cz/
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
30.07.2012 09:43
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu