příjmení Dražan
Text dotazu
Dobrý den, jaký je původ příjmení DRAŽAN? Někde jsem se dočetl, že je prý příjemní odvozeno od obce Draženov. je to pravda?
Odpověď
Dobrý den,
ano, zdá se, že je to pravda. Příjmení Dražan/ - ová vzniklo totiž podle knihy „Naše příjmení“ od Moldanové, D. z místního jména Dražov, Dražovice a podobných místních názvů.
Pro zajímavost ještě uvádíme, že dle statistik ze serveru www.nasejmena.cz žilo v roce 2012 v České repubilice 2012 mužů s příjmením Dražan ( s věkovým průměrem 42 let) a 224 žen s příjmením Dražanová (s věkovým průměrem 45 let). Nejčastěji pak tito žili v Praze či v Příbrami. Pokud by Vás zajímaly další statistické údaje, je možné je dohledat buď na výše zmíněných stránkách www.nasejmena.cz či www.kdejsme.cz či přímo ze stránek ministerstva vnitra http://www.mvcr.cz/clanek/cetnost-jmen-a-prijmeni-722752.aspx.
Zdroje:
* http://www.nasejmena.cz
* MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. 2. upr. vyd. Praha : Agentura Pankrác, 2004. ISBN 80-86781-03-8 (váz.)
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
03.10.2013 15:00
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu