příjmení Doležal a Bajaj
Text dotazu
Dobrý den, prosím o vysvětlení původu příjmení
Doležel a Bajaj. Děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
příjmení Doleža(e)l pochází z příčinného slovesa doležat, doležet a jedná se o přezdívku lenochům. Zdroj: D. Moldanová : Naše příjmení, Praha: Agentura Pankrác 2004.
Příjmení Bajaj jsme v dostupných zdrojích (D.Moldanová : Naše příjmení, Praha : Agentura Pankrác, 2004, V.Mates : Jména tajemství zbavená,Praha : Epocha, 2004, M. Knappová, Naše a cizí příjmení v současné češtině, TAX AZ KORT, Liberec) nenalezli. Doporučujeme Vám proto obrátit se na Jazykovou poradnu Ústavu pro Jazyk český AV ČR, https://ujc.avcr.cz/jazykova-poradna/zakladni-kontakty.html.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
10.01.2012 18:10
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu