-
To se mi líbí
-
Doporučit
Dobrý den!
Prosím o informace o výskytu příjmení Čochnář v Berní rule, zejména oblast bývalého čáslavského okresu /Opatovice u Zbýšova, Krchlebská Lhota.../.
Dále o případném výskytu příjmení Čochnář v seznamu emigrantů do USA.
Děkuji
Dobrý den,
osob s příjmením Čochnář není v České republice příliš mnoho. Konkrétně se jedná o 18 mužů a 26 žen. Nejvíce z nich žije právě v Čáslavi a jejím okolí. V České republice se vyskytuje též příjmení Čochnař (17 mužů/13 žen). Nejpočetnější výskyt tohoto příjmení je na severu Čech.
V berní rule ovšem není toto příjmení uvedeno. (Jediná osoba, která je zde uvedena s podobným příjmením, je Jiřík Čoch, který byl ovšem z obce Pravětín, panství Vimperk.)
Dohledání předků v tomto období již komplikuje několik faktorů. Matriky nebyly ještě pravidelně vedeny. Berní rula se omezuje na záznamy osob, které disponovaly určitým majetkem a v případě berní ruly i soupisu poddaných se často záznamy nedochovaly v úplnosti. Navíc příjmení nebyla v daném období ještě zcela ustálena.
Pokud Vás zajímá příběh Vašeho rodu podrobněji, je třeba prostřednictvím matričních zápisů provést genealogický výzkum.
Jak přesně při sestavování rodokmenu postupovat, Vám mohou poradit následující publikace a zdroje:
* MAKOVSKÝ, Vladimír. Hledáme své předky : na pomoc začínajícím badatelům. Velké Meziříčí : Jupiter Club, 2010. ISBN 978-80-85089-07-3.
* PETERKA, Josef. Cesta k rodinným kořenům aneb Praktická příručka občanské genealogie. Praha : Libri, 2006. 137 s. ISBN 80-7277-307-0.
* SVOBODA, Vladimír. Minimum o rodokmenu. Praha : Olympia, 1998. 78 s. ISBN 80-7033-549-1.
* ŘÍČAŘ, Kristoslav. Občanská genealogie. Praha : IZ, 2000. 136 s. ISBN 80-240-1080-1.
* MAREČKOVÁ, Marie. Příručka praktické genealogie : jak sestavit rodokmen.Praha ; Litomysl : Paseka, 2005. 193 s. 80-7185-769-6.
* ŘÍČAŘ, Kristoslav. Úvod do genealogie : kdo jsou moji předkové a odkud přišli? Praha : Horizont, 1995. 94 s. ISBN 80-7012-082-7.
* Genea: http://www.genea.cz/
Matriky pro Čáslav a okolí jsou k dispozici v digitalizované podobě prostřednictvím stránek Státního oblastního archivu v Praze: http://ebadatelna.soapraha.cz
Popřípadě je možné si nechat rodokmen zpracovat profesionálními genealogy.
Nyní k Vašemu druhému dotazu. Většina osob, která emigrovala do USA přijela nejprve na Ellis Island (http://cs.wikipedia.org/wiki/Ellis_Island ). Na internetu je volně k dispozici databáze emigrantů, kteří na uvedený ostrov přicestovali. V této databázi se nám podařilo dohledat jednu osobu s příjmením Čochnář(Čochnař). Konkrétně se jedná o Václava Čochnáře/Čochnaře (psáno zde bez diakritiky: Cochnar), který v roce 1938 ve svých 75 letech odjel do USA na lodi Aquitania. Na palubě s ním byla celá řada dalších Čechů (viz - http://www.libertyellisfoundation.org - pokud byste chtěla vidět celý záznam palubního lístku, je třeba se do databáze bezplatně přihlásit).
Použitá literatura:
* Červený, Václav, ed. a Červená, Jarmila, ed. Berní rula: generální rejstřík ke všem svazkům (vydaným i dosud nevydaným) berní ruly z roku 1654 doplněný (tam, kde se nedochovaly) o soupis poddaných z roku 1651. 1. vyd. Praha: Libri, 2003. 2 sv. ISBN 80-7277-058-6.
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
--
Národní knihovna ČR
27.11.2014 14:40