Příjmení Citovská
Text dotazu
Dobry Den, mam prijmeni Citovska, ktere se (v
Cesku) skoro nevyskytuje. Muzete mi prosim vylozit co znamena a odkud
pochazi?
Odpověď
Dobrý den,
Vaše příjmení není bohužel v nám dostupných publikacích uvedeno.
Pravděpodobně ovšem bude podobného původu jako příjmení Cita, které bylo odvozeno ze slova "cit", "citlivý" či z místních názvů (Citov, Citoliby).
V lednu 2010 žilo v České republice dle statistik Ministerstva vnitra ČR a serveru "Kde Jsme" 18 mužů a 17 žen s příjmením Citovský/Citovská, příjmení se vyskytuje ve městech: Olomouc, Rýmařov, Prostějov, Litovel, Praha a Plzeň.
Zdroje:
* MOLDÁNOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. 2., upr.vyd. Praha : Agentura Pankrác, 2004. ISBN 80-86781-03-8 (váz.))
* Statistiky Ministerstva vnitra ČR:
http://www.mvcr.cz/clanek/cetnost-jmen-a-prijmeni.aspx
* Kde Jsme: http://www.kdejsme.cz/
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
21.10.2011 13:09
Vendula píše:
Čtvrtek 25.08.2016 12:21
Dobrý den, já jsem taky Citovská - z Prostějova a ta Citovská z Rýmařova je moje babička:) Taky mě vždycky zajímalo, odkud toto příjmení pochází...
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu