příjmení Chotěborský
Text dotazu
Dobrý den, prosím zda mi můžete vysvětlit vznik
příjmení Chotěborský. Zda se vztahuje k místnímu názvu Chotěboř a vynecháním
háčku. Děkuji za odpověď.
Odpověď
Dobrý den,
k zjišťování původu a významu příjmení existuje několik příruček, které při práci využíváme a jsou také dostupné ve většině větších knihoven:
MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. Praha: Agentura Pankrác, 2004. ISBN 80-86781-03-8.
MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. Praha: Mladá fronta, 1983.
MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená. Praha: Epocha, 2002. ISBN 80-86328-10-4.
BAUER, Jan. Velká kniha o jménech. Praha: Regia, 2003. ISBN 80-86367-35-5.
Dalšími zdroji:
BENEŠ, Josef. Německá příjmení u Čechů. Ústí nad Labem: Univerzita J.E.Purkyně, 1998. ISBN 80-7044-212-3.
KOTÍK, Antonín. Naše příjmení: studie ku poznání příjmení československých, s ukázáním jejich hojnosti, rozmanitosti a namnoze zvláštního rázu a s pokusem o vysvětlení jich původu a smyslu. Praha: Nákladem Jana Kotíka, 1897. jako digitalizovaný dokument http://kramerius.nkp.cz/kramerius/handle/ABA001/11393795 .
Příjmení Chotěborský vzniklo z: Chot - zkrácené staročeské osobní jméno Chotěbor, Chotěmír; příjmení se stejným základem Chot - Chotaš, Chotěborský, Chotín, Chotous, Chotek (zmínky už v r. 1436) Čerpáno z MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. Praha: Agentura Pankrác, 2004.
Zda Vaše příjmení má příbuznost s místním jménem Chotěboř, je sice možné, naše dostupné zdroje toto ale neuvádějí.
Se svým dotazem se můžete obrátit i na Jazykovou poradnu Ústavu pro český jazyk AV ČR http://www.ujc.cas.cz/oddeleni/index.php?page=poradna .
Podle statistiky na webových stránkách Ministerstva vnitra ČR http://www.mvcr.cz/clanek/cetnost-jmen-a-prijmeni-722752.aspx?q=Y2hudW09Mg%3d%3d je příjmení Chotěborský na 10829. místě, četnost 75.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
28.07.2011 12:54
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu