Příjmení Češík
Text dotazu
Dobrý den, již delší dobu se snažím zjistit původ a
význam příjmení "Češík". Byl bych velice rád, kdybyste mi moje hledání
usnadnili. Děkuji a přeji pěkný den.
Odpověď
Dobrý den,
příjmení Češík patří mezi příjmení, která byla odvozena od slova Čech, tedy z pojmenování příslušníka našeho národa, popřípadě z osobních jmen jako Čechoslav (aj.) či místních jmen Čechov, Čechovice, Čechy apod.
Kniha "Jména tajemství zbavená" uvádí k původu slova Čech následující
informace:
"Moderní názory na původ jména "Čech" předpokládají souvislost s kořenem "čel-" obsaženým v pojmech "čeleď", ale i "člověk" (rusky "čelověk") apod.
Tímto způsobem dojdeme k výkladu "sví lidé", "naši", "našinci". (Podobné interpretace existují i u řady dalších národních jmen.) Na druhou stranu měl výraz "čech" už před staletími, o tom nepanují žádné dohady jazykovědců, tím méně historiků, význam "peníze" (...). V Rusku, v Polsku, na Ukrajině říkali "čechi" (u německých sousedů to byl "böhm") kdysi v Evropě tak rozšířenému a oblíbenému platidlu, jako byly české groše."
(MATES, Vladimír.Jména tajemství zbavená : malá encyklopedie 250 nejčastějších příjmení.2.vyd.Praha : Epocha, 2002. s. 40.)
Ke dni 15.7.2009 žilo v České republice 45 mužů a 50 žen s příjmením Češík/Češíková.
* Statistiky Ministerstva vnitra ČR:
http://www.mvcr.cz/clanek/cetnost-jmen-a-prijmeni.aspx
Použitá literatura:
* MOLDÁNOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. 2., upr.vyd. Praha : Agentura Pankrác, 2004. ISBN 80-86781-03-8 (váz.)
* MATES, Vladimír.Jména tajemství zbavená : malá encyklopedie 250 nejčastějších příjmení.2.vyd.Praha : Epocha, 2002.ISBN 80-86328-10-4 (váz.)
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
20.09.2011 14:13
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu