příjmení Bláha
Text dotazu
Dobrý den, chtěl bych se zeptat na původ příjmení
Bláha. Děkuji
Odpověď
Dobrý den,
kniha "Jména tajemství zbavená" uvádí k příjmení Bláha následující informace: "Příjmení Bláha patří do kategorie těch, jež dostali naši předkové "ze jmen osobních (křestních)". Bláha mohl být odvozen nejspíše od Blahoslava nebo Blahomila či Blahomira." Kniha " Naše příjmení" uvádí též křestní jméno Blažej.
Zdroj:
* MOLDÁNOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. 2., upr.vyd. Praha : Agentura Pankrác, 2004. ISBN 80-86781-03-8 (váz.)
* MATES, Vladimír.Jména tajemství zbavená : malá encyklopedie 250 nejčastějších příjmení.2.vyd.Praha : Epocha, 2002.ISBN 80-86328-10-4 (váz.)
V lednu 2010 v České republice žilo dle statistik Ministerstva vnitra ČR a serveru "Kde Jsme" 5597 mužů a 5982 žen s příjmením Bláha/Bláhová, příjmení se nejčastěji vyskytuje v Praze, Plzni a Českých Budějovicích.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
31.01.2012 09:57
blaha píše:
Úterý 21.02.2017 08:02
dobrý den
rád bych se dozvěděl původ příjmení Blaha ( je zde odkaz na Bláha) je původ jména stejný.
PSK - admin píše:
Úterý 21.02.2017 10:19
Dobrý den,
příjmení Blaha pochází z příjmení Blah. To může pocházet z výběru těchto osobních jmen - Blahoslav, Blahomil či Blažej. Nejbližší obměnou tohoto příjmení je právě Bláha, které je 57. nejčastější příjmení.
Dalšími podobnými variantami tohoto příjmení jsou: Blahák, Blaháček, Blaho, Blahota, Blahout, Blahut, Blahoš, Blahouš, Blahuň, Blahna.
R. Bláha píše:
Pátek 27.09.2019 18:07
Narazil jsem na nějakou hodně starou starou knihu a ta mne přivedla na podobnost příjmení Vlach, Wlach, Blach, Blacha, Blaha, ( v některých jazycích se h čte jako ch a proto ve starých zápisech mohlo být psáno příjmení jak je pisatel slyšel) - údajně jde o jména stejného základu a údajně pocházejí od Valachů a původ sahá až někam do oblasti Valašska v Rumunsku. https://cs.wikipedia.org/wiki/Vala%C5%A1sko_(Rumunsko) Podporuje to i informace, že například předměstí Konstantinopole je pojmenováno podle skýtského vojevůdce jménem Blachernos - Blachernae, nebo například termín Βλάχοι (Vlach-Valaši) se v Řecku používá k označení jakéhokoliv pastýře, tedy odtud možná záměna V a B. Při stěhování národů se postupně Valaši dostali až do Polska a ČR. Provincie Panonie byla obývána Slovany, Bulhary, Valachy a "Pastores Romanorum" (románskymi pastýři) (v latinské originále: "sclauij, Bulgarij et Blachij, ac Pastores Romanorum"), opět základ blach ve spojení s valachy. Další info: Slovanský vpád spôsobil, že Dácko – románske, a Trácko – románske kmene hľadali útočisko v pohoriach Rhodope, Pindus, Epirus. Ich potomkovia boli neskoršie nazývaní Wallachi, alebo Blachi. Takže můj názor je, že původ jména Bláha je nejspíš tento, ale nechť se s tím popasuje někdo povolanější....
Petr píše:
Pondělí 14.10.2019 19:51
Mám dotaz, z jaké země pochází příjmení Bláha
PSK - admin píše:
Středa 16.10.2019 19:04
Dobrý den,
příjmení Bláha pochází z osobního jména Blahoslav, Blahomil, Blažej. První známý zápis příjmení Bláha je z roku 1431, jednalo se o Blahu Milce z Mikuluov). V příručce není vyloženě uvedeno, že by se jednalo o příjmení pocházející z jiné oblasti, např. z Německa.
Zdroj: Moldanová, Dobrava. Naše příjmení. Vyd. 2., upr. Praha: Agentura Pankrác, 2004. 229 s. ISBN 80-86781-03-8.
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu