Příjmení Bartoš(ová)
Text dotazu
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jaký je původ přijímení "Bartošová" Děkuji
Odpověď
Dobrý den,
příjmení Bartoš bylo odvozeno z křestního jména Bartoloměj (jedná se o jméno aramejského původu, které je možné vykládat jako "Tolmajův syn", jméno Tolmai má pravděpodobně spojitost s hebrejským slovem telem (= brázda); v této souvislosti je také možný výklad jméno jako "syn oráče" (tedy člověk vyorávajícího brázdu), "syn bohatého rolníka" (vlastnícího pozemsky s mnoha brázdami) či syn bojovníka (člověka s mnoha šrámy - brázdami - ve tváři)).
V lednu 2010 v České republice žilo dle statistik Ministerstva vnitra ČR a serveru „Kde Jsme“ 6965 mužů a 7293 žen s příjmením Bartoš/Bartošová.
Zdroje:
* MOLDÁNOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. 2., upr.vyd. Praha : Agentura Pankrác, 2004. ISBN 80-86781-03-8 (váz.)
* MATES, Vladimír.Jména tajemství zbavená : malá encyklopedie 250 nejčastějších příjmení.2.vyd.Praha : Epocha, 2002.ISBN 80-86328-10-4 (váz.)
* Statistiky Ministerstva vnitra ČR: http://www.mvcr.cz/clanek/cetnost-jmen-a-prijmeni.aspx
* Kde Jsme: http://www.kdejsme.cz/
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
10.10.2011 08:43
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu