příjmení
Text dotazu
Prosím o sdělení významu a původu přijmení
Finferle. Děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
Vámi hledané příjmení bohužel není uvedeno v běžně využívaných příručkách, které se věnují výkladu příjmení. Kniha "Německá příjmení u Čechů" pouze uvádí obdobná příjmení, která jsou odvozena z názvů mincí. Konkrétně jde o příjmení Fimferle, Fimfrle (pětníček), Finfera (zdrobněle Finfarek - někdy i člen pětičlenného kolegia). Domníváme se, že tento výklad by bylo možné použít i u příjmení Finferle, bližší informace by Vám mohli sdělit pracovníci Ústavu pro jazyk český AV ČR http://www.ujc.cas.cz/oddeleni/index.php?page=poradna ). K 15.7.2009 žilo v ČR 12 mužů a 15 žen s příjmením Finferle/Finferlová.
použitá literatura:
* BENEŠ, Josef. Německá příjmení u Čechů. Díl 1. Ústí nad Labem : Univerzita J.E. Purkyně, 1998. s. 324. ISBN 80-7044-212-3 .
* KOTÍK, Antonín. Naše příjmení. Praha : Nákladem Jana Kotíka, 1897. 288 s. http://kramerius.nkp.cz/kramerius/handle/ABA001/11393795.
* MOLDÁNOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. Vyd. 2., upr.. Praha : Agentura Pankrác, 2004. 229 s. ISBN 80-86781-03-8.
* MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená : malá encyklopedie 250 nejčastějších příjmení. Vyd. 2. Praha : Epocha, 2002. 319 s. ISBN 80-86328-10-4.
* MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená : malá encyklopedie nejčastějších příjmení. II. díl, jména na 251.-501.místě, Adam - Žižka. Vyd. 1. Praha : Epocha, 2003. 381 s. ISBN 80-86328-30-9
* MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená, aneb, Příjmení pod mikroskopem. 1. vyd. Praha : Epocha, 2004. 298 s. ISBN
* Ministerstvo vnitra ČR - http://www.mvcr.cz/clanek/cetnost-jmen-a-prijmeni-722752.aspx
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
26.07.2011 08:36
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu