příjmení
Text dotazu
Dobrý den, chtěla bych poprosit o vysvětlení původu
a významu příjmení Šidák. A jak četné je toto příjmení v Čr či jinde. Předem
moc děkuji za odpověď.Hezký den
Odpověď
Dobrý den,
k zjišťování původu příjmení využíváme nejznámější a nejobsažnější příručky, zabývající se příjmením:
MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. Praha: Agentura Pankrác, 2004. ISBN 80-86781-03-8.
MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená. Praha: Epocha, 2002. ISBN 80-86328-10-4. aj.
Tyto příručky mají ve většině veřejných knihoven a na příjmení, která Vás zajímají, se můžete podívat i sama.
Příjmení Šidák - ze staročeského apelativa šied, šiet = stařec; Šída, Šidák
Zdroj: MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. Praha: Agentura Pankrác, 2004.
Podle statistiky na webových stránkách Ministerstva vnitra ČR
http://www.mvcr.cz/clanek/cetnost-jmen-a-prijmeni-722752.aspx?q=Y2hudW09Mg3d%3d je příjmení Šidák na 9250. místě, četnost 91.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
03.06.2011 14:21
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu