Příjmení
Text dotazu
Dobrý den.Chtěl bych se zeptat, zda-li by se dalo
dopátrat význam čí původ přijímení Viliams.
Odpověď
Dobrý den,
k zjišťování původu příjmení využíváme nejznámější a nejobsažnější příručky, zabývající se příjmením:
MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. Praha: Agentura Pankrác, 2004. ISBN 80-86781-03-8.
MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená. Praha: Epocha, 2002. ISBN 80-86328-10-4. aj.
Tyto příručky mají ve většině veřejných knihoven a na příjmení, která Vás zajímají, se můžete podívat i sám. Vaše příjmení ale je v ČR málo obvyklé a není tam bohužel uvedeno. Předpokládáme ale, že pochází z anglického osobního jméno Williams a souvisí i s českým Vilém, resp. staroněmeckým willa-helm ('vůle je mou helmicí'). Vedle ženského tvaru Viléma je častější Vilemína, Vilma. Sloven. tvar mužského jména je Viliam (obdobně s anglickým).
Čerpáno z: SALAJKA, Milan. Kalendář osobních jména a křesťanské svátky. Jak se měřil čas a vznikal kalendář. Co vyjadřuje vaše jméno. Smysl a význam křesťanských svátků. Praha: Victoria Publishing, 1994. ISBN 80-85865-47-5.
Podle statistiky na webových stránkách Ministerstva vnitra ČR
http://www.mvcr.cz/clanek/cetnost-jmen-a-prijmeni-722752.aspx?q=Y2hudW09Mg3d%3d je příjmení Viliams na 61500. místě, četnost 6.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
03.06.2011 14:17
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu