příjmení
Text dotazu
Dobry den, muzete zjistit puvod prijmeni Durcak a
Kania?
Odpověď
Dobrý den,
příjmení Kania pochází ze stejnoslovného polského apelativa (tj. slovo obecného významu), které označuje káně, dravého ptáka.
Ve Vašem e-mailu jste bohužel nepoužil/a diakritiku, tedy nejsme si jisti, zda máte na mysli příjmení Durcák, Durčák, Durčak, Ďurčák, apod. Každopádně ani jedna podoba příjmení není uvedena v žádné publikaci o původu příjmení, které máme k dispozici (jejich přehled na koci odpovědi). Jistou podobu lze spatřit u příjmení, která vznikla ze slovesa "durdit se" - Durda, Durďák a u příjmení pocházejících ze Slovenska (taktéž uváděn původ v osobním jménu Jiří) Ďuriš, Ďurica, Ďurko, atd.
S dotazem se, prosím, obraťte na Jazykovou poradnu Ústavu pro český jazyk AV ČR (www.ujc.cas.cz ), kde Vám odborníci jistě podají uspokojivou odpověď.
Použitá literatura:
MOLDÁNOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. Praha: Agentura Pankrác, 2004. 229 s. ISBN 80-86781-03-8.
MATES, Vladimír. Tajemství jména zbavená: Malá encyklopedie 250 nejčastějších příjmení. Praha: Epocha, 2002. 319 s. ISBN 80-86328-10-4.
MATES, Vladimír. Tajemství jména zbavená: Malá encyklopedie nejčastějších příjmení. II. díl. Praha: Epocha, 2003. 381 s. ISBN 80-86328-30-9.
MATES, Vladimír. Tajemství jména zbavená aneb příjmení pod mikroskopem. Praha: Epocha, 2004. 298 s. ISBn 80-86328-58-9.
KOTÍK, Antonín. Naše příjmení. V Praze: nákladem Jana Kotíka, 1897. 228 s. Dostupné v rámci digitální knihovny Kramerius: http://kramerius.nkp.cz/kramerius/Welcome.do .
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
24.05.2011 09:11
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu