přídavné jméno kormutlivý
Text dotazu
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, co znamená přídavné jméno kormutlivý.
Odpověď
Dobrý den,
omlouváme se, ale přímo přídavné jméno kormutlivý se nám vyhledat nepodařilo, domníváme se však, že přídavné jméno kormutlivý se rovná přídavnému jméno kormoutivý, to je doloženo již od 15. století. , kdy vzešlo mylným dělením slovesa kormútiti, jež je vlastně složeninou kolo-mútiti, které můžeme najít již v staročeštině a znamenalo asi kaliti ve smyslu např. zkalené vody, jak jej najdeme užito v Kralické bibli : "když se zkormoutí voda" či "větrové nebeskou oblohu kormoutili". Kormoutiti se pak přiblížilo svým významem k příbuzné rodině slova smutný.
Se svým dotazem se můžete také zkusit obrátit na jazykovou poradnu Ústavu pro jazyk český AV ČRhttp://www.ujc.cas.cz/jazykova-poradna/, kde by Vám odborníci na český jazyk měli být schopni poskytnout relevantnější odpověď.
Zdroje:
* HOLUB, Josef; LYER, Stanislav. Stručný etymologický slovník jazyka českého : se zvláštním zřetelem k slovům kulturním a cizím. 4. vyd. Praha : Státní pedagogické nakladatelství, 1992. ISBN 80-04-23715-0.
* MACHEK, Václav. Etymologický slovník jazyka českého. fotoreprint podle 3. vyd. Z roku 1971. Praha : Nakladatelství Lidové noviny, 1997. ISBN 80-7106-242-1.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
05.06.2013 10:34
Eric píše:
Středa 22.02.2023 19:36
Ve slovenštině "kormútlivý" znamená "smutný"
PSK - admin píše:
Čtvrtek 23.02.2023 15:53
Dobrý den,
děkujeme za doplnění. Máte pravdu, slovo „kormútlivý“ je ve slovenštině ve významu smutný, žalostný.
Dodáváme však, že toto slovo se v současném slovenském jazyce příliš nepoužívá a bylo používáno zejména ve starších literárních dílech (P. O. Hviezdoslav, T. Vansová).
Častěji se používá synonymum „skormútený“.
Zdroje:
-Slovníkový portál Jazykovedného ústavu Ľ. Štúra SAV: https://slovnik.juls.savba.[…]fr&d=pskcs&d=psken#
-KRÁLIK, Ľubor. Stručný etymologický slovník slovenčiny. Bratislava: Veda, 2015, s. 291. ISBN 978-80-224-1493-7
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu