překlad výrazu z AJ do ČJ
Text dotazu
Dobrý den,
nevím si rady s anglickými výrazy 1. Putting a price on (the carbon) 2.
Take a hit (myslím, že by to mohlo znamenat něco jako Vrátit úder) 3. Say
continue (pobízet?) Předem děkuji za odpověď
Odpověď
Dobrý den,
v dostupných jazykových slovnících jsme z uvedených výrazů nalezli pouze "to put a price on something" = stanovit cenu čeho.
Zdroj:
FRONEK, Josef. Velký anglicko-český slovník. Praha: Leda, 2006. Str. 1192. ISBN 80-7335-022-X.
Spojení "take a hit" je na internetu zmiňováno v souvislosti s oblastí bankovnictví a ekonomiky (možná jako "zasadit ránu"), např. výraz "hit the economy" znamená zasáhnout ekonomiku (Anglicko-český odborný slovník z oblasti ekonomické, obchodní a finanční. Praha: Linde, 2008. 1102 s. ISBN 978-80-7201-693-8.)
např. http://www.theregister.co.uk/2005/10/26/amazon_profits/
http://www.newint.org/issue312/hit.htm
Výraz "say continue" není ve slovnících zmiňován, na internetu jsme ho nalezli v několika článcích:
http://www.reuters.com/article/rbssBanks/idUSWLB226020081009
http://findarticles.com/p/articles/mi_km2928/is_200604/ai_n16913255
http://www.nsliberalcaucus.com/news.asp?nid=467&tag=
Doporučovali bychom Vám konzultovat dotaz spíše s odborníky, např. Ústavem anglického jazyka a didaktiky na FF UK v Praze (http://uajd.ff.cuni.cz/).
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
18.12.2008 14:59
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu