Pražské povstání
Text dotazu
Dobrý den, jsem studentka gymnázia a pracuji na SOĆ, v které se zabývám Pražským Povstáním, ale hlavně o událostech, které se staly během PRAŽSKÉHO POVSTÁNÍ. A to, když německé jednotky vraždily civilní obyvatelstvo, ženy,děti zrůdným způsobem. Např. v Krči bylo mnoho lidí zabito ve sklepech domů atd. Ráda bych Vás poprosila o radu, jestli byste u vás měli dokumenty či nějaké záznamy o těchto událostech a případně možnost prostudování. Předem děkuji za odpověď.
Odpověď
Dobrý den,
existuje stránka k Pražskému povstání, kde se dozvíte mnohé podrobnosti http://www.ahmp.cz/povstani/
Pokud se Vám jedná o studium archivních materiálů, doporučujeme Vám využít služeb Archivu hlavního města Prahy, který výše uvedenou stránku připravil (Jak v archívu bádat? - studovna AHMP http://www.ahmp.cz/) V bázích naší knihovny, které jsou volně dostupné na našich ww stránkách, naleznete seznam vydaných titulů k tématu (báze NKC), a také výběr článků na téma od roku 1991 (báze ANL) http://sigma.nkp.cz/F/
Např.
Osvobozování českých zemí a pražské povstání z odposlechu rozhlasových vysílání : edice vybraných záznamů 13. duben - 10. květen 1945 / připravili: Irena Malá a Jaroslav Kreč. -- Praha : Státní ústřední archiv, 1984. -- 87 s.
Pražské povstání 1945 / Karel Bartošek. -- 2., upr. a rozš. vyd.. -- Praha : Naše vojsko, 1965. -- 297, [4] s. : [32] s. fot. příl.
Průběh bojů o Prahu, jak jej vysílal československý rozhlas : (5.-9. květen 1945) / [Napsal] V. Rems. -- V Semilech : nákladem vlastním, 1945. -- 61-[III] s.
Praha v květnu 1945] / Jiří Pešek . Český časopis historický (2006), roč. 104, č. 2 (2006), s. 410-414.
Praha 1945 bez legend : konečně věcný popis jedné z nejzkreslovanějších událostí / Petr Koura. Mladá fronta Dnes, roč. 16, č. 236 (20051008).
Dokumnety vydané na našem území jsou dostupné v mnoha českých knihovnách, prosím, kontaktujte knihovnu, u které máte registraci, nebo knihovnu v místě Vašeho bydliště / studia, která Vám pomůže se získáním potřebné literatury.
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
30.01.2008 10:14
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu