pražské adresáře
Text dotazu
Vážená knihovno, v letech 1846 až v letech 1898 vyšlo v Praze několik městských adresářů, a to v české či německé verzi. Prosím o sdělení, v jakých letech jednotlivé adresáře vyšly, případně prosím pramen, kde bych mohl tyto informace vyhledat. Děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
přímo soupis pražských adresářů jsme nenalezli, ale pro vyhledání těchto knih můžete kombinovat údaje již uvedené v Elektronickém katalogu NK ČR - bazi NKC (http://aleph.nkp.cz/cze/nkc) a naskenovaném Generálním katalogu I (http://katif.nkp.cz/katalogy.aspx).
V bázi NKC jsme nalezli následující adresáře:
• 1847, 1848 - http://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=002032881&local_base=NKC
• 1859 - http://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=001209547&local_base=NKC
• 1867 - http://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=002251296&local_base=NKC
• 1871 - http://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=001075263&local_base=NKC, adresář je zdigitalizovaný v digitální knihovně Kramerius (http://kramerius.nkp.cz/kramerius/handle/ABA001/21851436, pro prohlížení naskenovaných stránek je nutné na počítač nejprve naistalovat DjVu plugin http://www.celartem.com/en/download/djvu.asp)
• 1881 - http://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=002024119&local_base=NKC
• 1884, 1891, 1896 - http://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=000704662&local_base=NKC, adresář z roku 1891 je zdigitalizovaný v digitální knihovně Kramerius (http://kramerius.nkp.cz/kramerius/handle/ABA001/24804644)
• 1889 - http://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=000184287&local_base=NKC
• 1893 - http://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=002360886&local_base=NKC
• 1896 - http://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=001065367&local_base=NKC, , adresář je zdigitalizovaný v digitální knihovně Kramerius (http://kramerius.nkp.cz/kramerius/handle/ABA001/1125599)
• 1897 - http://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=002127105&local_base=NKC
• 1898 - http://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=000782102&local_base=NKC
V záznamech jednotlivých adresářů pak kliknutím na ikonu Exempláře zjistíte, zda je daný adresář dostupný v NK v Národním konzervačním fondu, ve Fondu 19. století, dokumenty z těchto fondů je možné studovat pouze v případě, že se v NK nenacházejí další běžně přístupné exempláře (http://www.nkp.cz/pages/page.php3?page=sluz_konzervacni_fondy.htm) na základě platného čtenářského průkazu.  V Referenčním centru jsou dostupné pražské adresáře z roku 1884, 1891, 1896 a 1898, ty je možné studovat na základě platného čtenářského průkazu, případně jednodenní vstupenky (http://www.nkp.cz/pages/page.php3?nazev=Jak_to_tady_chodi&submenu3=98).
Doporučovali bychom Vám také prověřit  Generální katalog I (http://katif.nkp.cz/katalogy.aspx > skříň A - Arbeis > zásuvka Adi-Adž > záznamy č. 753-1117 obsahují adresáře, adressbuchy). Starší literatura je průběžně do báze NKC doplňována, ale může se samozřejmě stát, že informace o některém adresáři do této báze zatím nedostaly a jsou uvedené jen v Generálním katalogu I.
Můžete také prověřit Bibliografii 19. století (http://katif.nkp.cz/katalogy.aspx > zásuvka Adi-Adž > záznamy č. 753-1117 obsahují adresáře, adressbuchy), kde jsou u jednotlivých dokumentů uvedeny i knihovny, které vlastní exemplář.
Sestavený seznam adresářů byste také mohla konzultovat s Archivem hlavního města Prahy (http://www.ahmp.cz/index.html?mid=40&wstyle=0&page='').
Obor
Informace o vydaných dokumentech
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
15.06.2012 17:30
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu