Pravopis slova úložiště
Text dotazu
Dobrý den, setkala jsem se se spojením slov úložiště sedimentu, zajímalo by mě, zda je dlouhé U na začátku slova správně, nepíše se náhodou krátké?
Odpověď
Dobrý den,
odpověď na Váš dotaz vychází ze současných pravidel českého pravopisu.
Ta nám říkají, že je spisovné používat pouze termín "úložiště".
V tomto ohledu jsme se pokoušeli konfrontovat termíny i s pravidly staršími z let 1974,1981 a 1993 a v žádných se termín "uložiště" nevyskytuje.
Konfrontovali jsme tento pojem i se Slovníkem spisovné češtiny z roku 1994 (Slovník spisovné češtiny pro školu a veřejnost / Josef Filipec ... [et al.]. -- 2. oprav. a dopln. vyd.. -- Praha : Academia, 1994. -- 647 s. ISBN 80-200-0493-9), a ten dané pojmy rovněž nezná.
Nabízí však k vysvětlení pojmy příbuzné:
uložit = umístit na náležité místo
uložení = způsob umístění, poloha horniny, materiálu
úložný = např. prostor, sloužící k uložení (něčeho).
Dále jsme zkoušeli internetovou jazykovou příručku http://prirucka.ujc.cas.cz/ se stejným výsledkem.
Zkoušeli jsme hledat i v odborné literatuře, konkrétně v geologických slovnících:
1) Naučný geologický slovník. Díl 2, N-Ž. / J. F. Svoboda … [et al.]. -- Praha : ČSAV, 1961. -- 827 s.
2) Encyklopedický slovník geologických věd. sv. 2, N-Ž / Josef Svoboda ... [et al.]. -- 1. vyd.. -- Praha : Academia, 1983. -- 851 s..
Ve druhém jmenovaném jsme nalezli pouze pojem příbuzný:
Úložná vnitřní stavba = stavba vzniklá ukládáním (sedimentací) buď na volných plochách (externí ukládání horniny), nebo v dutinách (interní ukládání).
Z tohoto pohledu lze soudit, že se se slovem ukládání ve tvaru přídavného jména pojí "ú" (s čárkou).
Pokud byste stála o odborný výklad, zkuste se obrátit na Ústav pro jazyk český Akademie věd ČR - jazykovou poradnu, kde Vám jistě ochotně poradí.
Kontakt: tel.: 257 531 793. Dotazy lze zasílat i písemně na adresu: Jazyková poradna, Ústav pro jazyk český AV ČR, v. v. i., Letenská 4, 118 51 Praha 1, a lze si nechat udělat i jazykový rozbor, ovšem tato služba je již zpoplatněna. Více informací naleznete zde: http://www.ujc.cas.cz/jazykova-poradna/.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní technická knihovna
Datum zadání dotazu
03.09.2012 12:30
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu