prameny k české národní kuchyni
Text dotazu
Dobrý den,
zpracovávám bakalářskou práci na téma: "Jste to, co jíte". Jak česká a britská kuchyně odráží pravdivost tohoto výroku?" A hledám vhodnou literaturu, ve které bych našla původ a důvody oblíbenosti některý našich typických pokrmů, např. vepřoknedlozelo apod. Můžete mi prosím poradit nějaké tituly? Většina publikací, které jsem zatím viděla se soustředí jen na receptury, ale pozadí pokrmu neodhaluje. Nějakou historii jsem našla v BERANOVÁ, M.Jídlo a pití v pravěku a ve středověku.Academia Praha 2005. Děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
součástí bakalářské práce je i Váš samostatný vhodný výběr literatury. My Vám můžeme doporučit tyto knihy, o kterých si myslíme, že by Vám mohly pomoci k získání informací.
MONTANARI, Massimo. Hlad a hojnost. Dějiny stravování v Evropě. Praha: Lidové noviny, 2003.
BERANOVÁ, Magdalena. Jídlo a pití v pravěku a ve středověku. Praha: Academia, 2011., využít  seznam Použitá literatura Dobré jídlo, dobré pití prodlužují živobytí. Praha: Národní zemědělské muzeum, 2010.
TOUFAR, Pavel. Opilci, falešní hráči a mlsní žrouti aneb ze života našich předků. Benešov: Start, 2008.
PLESKOTOVÁ, Petra. 20 000 let vaření. O kuchyni a kuchařích. Praha: Albatros, 1976.
WINTER, Zikmund. Kuchyně a stůl našich předků. Líčení  dějepisné ze XVI. století. Praha: F. Bačkovský, 1892. viz níže odkaz na naskenovanou knihu Z. Wintra v Národní digitální knihovně v systému Kramerius na www.nkp.cz.
Kramerius
Zikmund Winter, Kuchyně a stůl našich předků
* Podnázev:
Líčení dějepisné ze XVI. století
Příjmení: Winter    Jméno: Zikmund
* Druh dokumentu:
monografie
* Název vydavatele:
Dr. Frant. Bačkovský
* Datum vydání:
1892
* Místo vydání:
V Praze
Rozsah:
192 s.
http://kramerius.nkp.cz/kramerius/handle/ABA001/23349661
S jídlem souvisí i pití; před časem jsme dělali  zajímavý dotaz na toto téma, viz archiv PSK,  http://www.ptejteseknihovny.cz/uloziste/aba001/2011/co-se-pilo-ve-stredoveku/?searchterm=jídlo.
Obor
Informace o vydaných dokumentech
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
13.06.2012 10:25
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu