povorovat
Text dotazu
Dobrý den,
dnes jsem objevil pro mě nové slovo, bohužel nemohu nikde najít jeho význam. Jde o slovo "povorovat". Je to ze slovenštiny?
Děkuji za odpověď.
Odpověď
Dobrý den,
slovo "povorovat" není bohužel uvedeno v žádné jazykové příručce, kterou máme k dispozici (přehled projité literatury v závěru odpovědi).
Jediné podobné slovo, které se nám podařilo najít, je "povor", které nářečně označuje krajinu. (pramen: Příruční slovník jazyka českého. Díl IV, p-g. Praha : Academia, 1989. s. 357).
Volně na internetu se toto slovo vyskytuje v online slovníku http://www.freewisdom.org/photos/2007/06/21/russian_stealing_verbs (zde je však třeba si uvědomit, že ne všechny zdroje na internetu lze považovat za důvěryhodné). Můžete se zde dočíst následující:
поворовать (povorovat') - to have done some stealing and stopped
V návaznosti na výše uvedené ruské slovo jsme se jej pokoušeli dohledat i v ruském slovníku, abychom Vám dodali i ověřený zdroj. Zde se můžete dočíst поворót - zákruta, přeneseně obrat (pramen: FILKUSOVÁ, Mária akol. Rusko-slovenská a slovensko-ruský slovník. 10.vyd. Bratislava : SPN, 1986, s.101). S dotazem, se prosím, obraťte na Jazykovou poradnu Ústavu pro jazyk český AV ČR (www.ujc.cas.cz), kde Vám odborníci jistě podají uspokojivou odpověď, případně nasměrují na další jazykové bádání.
Další použitá literatura a zdroje:
* MACHEK, Václav. Etymologický slovník jazyka českého. Fotoreprint 3. vyd. z roku 1971. Praha : NLN, Nakladatelství Lidové noviny, 1997. 866 s. ISBN 80-7106-242-1.
* ŠIMEK, František. Slovníček staré češtiny. Praha : Orbis, 1947. 235-[II] s.
* HOLUB, Josef; LYER, Stanislav. Stručný etymologický slovník jazyka českého se zvláštním zřetelem k slovům kulturním a cizím. 4. vyd.. Praha : SPN, 1992. 483 s. ISBN 80-04-23715-0.
* Lexiko Ústavu pro jazyk český AV ČR http://lexiko.ujc.cas.cz/
* Vokebulář webový - pramen k poznání staré češtiny http://vokabular.ujc.cas.cz/
* Digitální knihovna Kramerius http://kramerius.nkp.cz/kramerius/Welcome.do
* online slovník slovenského jazyka http://www.slex.sk/
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
21.06.2011 07:55
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu