Povinný výtisk v USA
Text dotazu
Dobrý den, chětla bych Vás velmi poprosit o radu ohledně povinného výtisku v USA. Sháním informace o tom, jaké knihovny v USA mají právo povinného výtisku, či obdobné a jakým zákonem je toto právo ošetřeno. Případně kdy bych o tom mohla získat více informací.
Odpověď
Dobrý den,  povinné odevzdávání dokumentů funguje ve Spojených státech amerických na trochu jiném principu než v ostatních zemích. Legislativu o povinných výtiscích pokrývá autorské právo. Odevzdávání povinného výtisku se konkrétně věnuje sekce 407 Copyright Act z roku 1976. Toto nařízení ukládá každému vlastníkovi autorských práv nebo výhradního práva k publikování dokumentu odevzdat 2 exempláře jakéhokoliv díla vydaného nebo distribuovaného na území Spojených států Kongresové knihovně do 3 měsíců od data prvního publikování.
Podrobnější informace naleznete přímo na stránkách U.S. Copyright Office - http://www.copyright.gov/.
Mohla byste použít také následující dokumenty, které by mohly obsahovat užitečné informace (nalezené v katalogu Knihovny knihovnické literatury NK ČR - http://sigma.nkp.cz/cze/kkl):
* PILAŘ, Jidnřich. Povinný výtisk : Přehledová studie. In: Národní knihovna. -- ISSN 0862-7487. -- roč. 5, č. 5 (1994), s. 325-347
Výtisky povinné - zahraničí - studie přehledové
* JASION, Jan T. The International Guide to Legal Deposit. Aldershot : Ashgate, 1991. -- 210 s. ISBN 1-85742-001-2.
Anotace na http://www.ashgate.com/pdf/tis/9781857420012_ROW.pdf
Uvádíme také odkaz na studii uvěřejněnou na stránkách UNESCO: http://www.unesco.org/webworld/memory/legaldep.htm#USA .
Obor
Knihovnictví, informatika, všeobecné, referenční literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
05.06.2009 13:24
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu