pověření L. Štrougala
Text dotazu
Dobrý den,
rád bych znal podrobnosti o pověření L. Štrougala před revolucí 1989 do
čela "instituce" pro potlačování a likvidaci politických odpůrců.
Děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
Váš dotaz spadá do oblasti, kterou se zabývá např. Ústav pro soudobé dějiny AV ČR http://www.usd.cas.cz/ nebo Historický ústav AV ČR http://www.hiu.cas.cz/cs/ nebo Národní archiv České republiky http://www.nacr.cz/.
Na internetu lze najít dílčí články nebo práce (např.
http://is.muni.cz/th/182725/fss_b/Bakalarska_prace_Radim_Grulich_182725.pdf)
, které se zabývají i činností L. Štrougala před rokem 1989.
Další odkaz:
www.dejinyksc.usd.cas.cz/.../262-maak-jii-od-ustupu-k-porace-od- ...
O době normalizace a letech před a po vyšlo větší množství knih, nevíme, zda tam ale najdete přesně to, co Vás zajímá. Na ukázku např.:
Nazev               Ceska a slovenska spolecnost v obdobi normalizace =
Slovenska a ceska spolocnost v case normalizacie : liberecky seminar 2001
Nakl. udaje         Bratislava : Veda, 2003
Popis (rozsah)      259 s. ; 21 cm
Roky/Sv.            ABA001
ISBN                80-224-0747-X (broz.)
Edice               Cesko-slovenske vztahy - Slovensko-ceske vztahy ; 3
Dalsi korporace     Slovenska akademia vied. Ustav politickych vied
Dalsi korporace     Technicka univerzita v Liberci. Katedra dejepisu
Dalsi korporace     Liberecky seminar (11. : 2001 : Liberec, Cesko)
Poznamka            Nad nazvem: Technicka univerzita v Liberci. Fakulta
pedagogicka - Katedra dejepisu. Ustav politickych vied SAV Bratislava
Poznamka            Cast textu slovensky, cast cesky ; Anglicka resume
Predmet. heslo      normalizace, Ceskoslovensko, 1969-1989
Predmet. heslo      Ceskoslovensko -- spolecnost a politika --
1968-1989
Chronolog. udaj     1968-1989
Forma, zanr         sborniky konferenci
Skupina Konspektu   323 - Vnitropoliticky vyvoj, politicky zivot
____________________________________
Hlavni zahlavi      Cerny, Rudolf, 1920-1982
Nazev               Jak se dela kontrarevoluce / Rudolf Cerny
Nakl. udaje         [Praha] : Orego, 2009
Popis (rozsah)      254 s. ; 21 cm
Roky/Sv.            ABA001
Cislo nar.bibl.     cnb001998155
ISBN                978-80-86741-90-1 (broz.)
Predmet. heslo      Komunisticka strana Ceskoslovenska
Predmet. heslo      Prazske jaro, 1968
Predmet. heslo      Srpen, 1968
Predmet. heslo      normalizace, Ceskoslovensko, 1969-1989
1961-1970
Predmet. heslo      Ceskoslovensko -- politika a vlada -- 1961-1970
Chronolog. udaj     1967-1970
Forma, zanr         pojednani
____________________________________
Nazev               Mocni? a Bezmocni? : politicke elity a disent v
obdobi tzv. normalizace : interpretacni studie zivotopisnych interview / Miroslav Vanek (editor)
Vydani              Vyd. 1.
Nakl. udaje         Praha : Prostor, 2006
Popis (rozsah)      411 s. ; 21 cm
Roky/Sv.            ABA001
Cislo nar.bibl.     cnb001692514
ISBN                80-7260-161-X (broz.) : Kc 395,00
Dalsi puvodce       Vanek, Miroslav, 1961-
Dalsi korporace     Ustav pro soudobe dejiny (Akademie ved CR)
Poznamka            Obsahuje bibliograficke odkazy a rejstrik
Predmet. heslo      disent -- Ceskoslovensko -- 1968-1989
Predmet. heslo      normalizace, Ceskoslovensko, 1969-1989
1968-1989
Predmet. heslo      Ceskoslovensko -- dejiny -- historiografie
Chronolog. udaj     1968-1989
Forma, zanr         studie
Forma, zanr         sborniky
Skupina Konspektu   94(437) - Dejiny Ceska a Slovenska
Doporučujeme obrátit se na výše uvedené instituce.
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
13.08.2012 08:50
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu