POVÁLEČNÝ ODSUN NA LITOMĚŘICKU
Text dotazu
Dobrý den.
Zajímalo by mě, jestli je vydaná nějaká kniha s přehledem osob odsunutých po druhé světové válce z okresu Litoměřice. Jedná se mi konkrétně o
Walburga Sedlaczek, rozená Letzel, *18.8.1910 – Zdoňov / Teplice n.Metují
Walburga se vdala 8.9.1936 – Velké Žernoseky č.91, okr. Litoměřice
manžel Josef Sedlaczek.
Walburga byla sestrou mé babičky Marty Řehákové, r.Letzel, *16.3.1908-Zdoňov, +20.5.1945-Hradec Králové
Rodiče Walburgy a Marty: Ignaz Letzel *26.10.1881, + ? a Marie r.Mauer *10.12.1883, +22.8.1913
Bohužel v rodině se na tyhle události nemám koho zeptat -
děkuji za odpověď
Odpověď
Vážený pane ...,
Jmenný seznam odsunutých obyvatel československého pohraničí podle zjištěných informací jako ucelená monografie či edice pramenů vydán nebyl. Oblast Litoměřicka je z hlediska historického zpracování odsunu zpracována dosti důkladně, nicméně veškerá literatura uvádí statistiky, nikoli jmenné seznamy; tituly pak svorně odkazují na oblastní a lokální archivy. Proto bych Vám doporučil se pro začátek obrátit na Státní oblastní archiv Litoměřice, kde buď naleznete soupisy obyvatel, určených k vysídlení, zhotovených místní správou v letech 1945-1946, či Vám bude doporučen další postup v bádání. Litoměřický archiv můžete kontaktovat zde: http://www.soalitomerice.cz/
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Vojenský historický ústav - knihovna
Datum zadání dotazu
15.12.2015 10:45
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu