Poštovní přeprava
Text dotazu
Hledám seznam prvních letů v ČR s dopravou
poštovních zásilek v období 1919-1939.
Odpověď
Dobrý den,
kniha: Monografie československých známek. 4. díl. Známky letecké, novinové, doplatní, spěšné a doruční (1918 - 1939) nabízí dvě tabulky prvních letů s poštovními zásilkami. První tabulka uvádí lety od 5. října 1920 do 31.
března 1921. Druhá tabulka obsahuje přehled prvních letů po snížení leteckých příplatků od 1. dubna 1921.
Od oficiálního zahájení letecké dopravy 14. října 1920 bylo uskutečněno 29 letů, u nichž podle záznamů byly tři bez pošty a pět letů končilo nouzovým přistáním v Německu a poštovní zásilky byly dopraveny dále vlakem. První tabulka nabízí přehled těchto letů na lince Praha - Štrasburk - Paříž - Londýn.
První let do Varšavy se uskutečnil 24. dubna 1921. Roku 1922 byla zahájena letecká doprava listovních zásilek do Vídně (14. srpna), do Bělehradu a Bukurešti (22.října) s prodloužením až do Istanbulu (29.října). Dne 29. 10.
1923 se uskutečnil první let ČSA na lince Praha - Bratislava. 12. 5 1924 byla trasa rozšířena o let do Košic. Mezi lety 1925 a 1938 se uskutečnilo dalších 41 prvních letů do dalších českých a evropských měst. Jejich přehled uvádí druhá tabulka ve zmíněné monografii (s. 57.).
Kniha nabízí i další zajímavé informace k historii letecké pošty u nás.
Pokud jste čtenářem Národní knihovny ČR, můžete si knihu objednat ke studiu do Všeobecné studovny v Klementinu, a to přes Naskenované katalogy (KATIF):
http://katif.nkp.cz/, Generální katalog II > WOODH - ŽY > 029: ZN-ZOM, č.
lístku: 160 (signatura: 54 F 27075). Knihu je možné objednat prostřednictvím formuláře - v nabídce nad naskenovaným lístkem (Objednat titul). Objednat knihu můžete i jako neregistrovaná čtenář, pro přístup k dokumentu je ovšem již čtenářský průkaz nezbytný.
V případě, že nemáte možnost navštívit pražské Klementinum osobně, můžete i jako neregistrovaný čtenář zažádat o kopie na objednávku (http://www.nkp.cz/pages/page.php3?page=sluz_repro_obj.htm, adresa pro zasílání objednávek: reference@nkp.cz)
Použitá literatura a další publikace o počátcích letecké dopravy v ČR:
*  Monografie československých známek. Díl 4., Známky letecké, novinové, doplatní, spěšné a doruční (1918-1939). 1. vyd. Praha : Nadas, 1971.
*  Léta létání / Jaromír Strejček ... [et al. ; ilustr. Jan Brskovský] / 1.
vyd. Praha : Nakladatelství dopravy a spojů, 1979.
*  RAJLICH, Jiří. Vzduch je naše moře : československé letectví 1918-1939.
Praha : Naše vojsko, 2002. ISBN 80-206-0589-4.
*  Řízení leteckého provozu:
http://www.rlp.cz/generate_page.php?page_id=1901
Sbírku písemných, tištěných a obrazových dokumentů k historii poštovní letecké dopravy vlastní Poštovní muzeum:  http://www.cpost.cz/cz/muzeum/;
http://ces.mkcr.cz/en/psb.php?idpsb=361
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
08.04.2010 14:01
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu