pošetilost
Text dotazu
poseilost ,posetily clovek
Odpověď
Dobrý den, slovo "pošetilost" by se dalo vyložit či nahradit slovy: bláhovost, nerozumnost, nerozum, hloupost. Příruční slovník jazyka českého uvádí několik příkladů užití daného slova v české literatuře: "Celý večer přemýšlela o pošetilosti lidské. (Rar.), Viděti měla celá vesnice, do jaké míry sahá i pošetilost otcova. (Hál)(...) Jaká to pošetilost myslit, že by si mne ona všímati mohla. (Zey.), Chtěl jsem říci něco rozumného, a z úst mi vyšla pošetilost. (Hol.)(...) Pošetilé děvče mělo prý nějakou tajnou lásku ve vsi. (Mach.), Jsem slabá, pošetilá žena. (Vrch.), Kováři mlátili do stromu jako pošetilí. (Win.), Hleď, kam tě pošetilá láska k ženě přivedla. (Zey.)"  ( Příruční slovník jazyka českého. díl IV., č. 1. V Praze : Státní nakladatelství : Školní nakladatelství : SPN, 1941-1943, s.823.) Slovo "pošetilý" vzniklo z pošetiti se, šetiti = zbláznit se, šeteliti = blábolit.
Použitá literatura:
* Příruční slovník jazyka českého. díl IV., č. 1. V Praze : Státní nakladatelství : Školní nakladatelství : SPN, 1941-1943.
* HOLUB, Josef. Stručný etymologický slovník jazyka českého : Se zvláštním zřetelem k slovům kulturním a cizím. 1. vyd. Praha : SPN, 1967.
*  Slovník českých synonym. Praha : NLN, Nakladatelství Lidové noviny, 1994.
*  Slovník spisovné češtiny pro školu a veřejnost : s Dodatkem Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy České republiky. 2., opr. a dopl.vyd. Praha : Academia, 1994.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
29.04.2009 14:42
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu