popularizační a populární literatura
Text dotazu
V jakých publikacích mohu najít téma popularizační
a populární literatury? Jejich charakteristiku a jejich rysy?
Odpověď
Dobrý den,
v obecném smyslu tato slova znamenají
1)popularizace = 1.zpřístupňování,přibližování komu vědu, 2. zevšeobecňování odborných témat Popularizace vědy je široce používaný termín, který se objevuje často v tisku a v médiích a který zastřešuje veškeré aktivity vedoucí k rozšiřování obecného podvědomí o vědě (případně i technice), jejich metodikách, úspěších atd. Cílem popularizace je poskytnutí informací široké veřejnosti a případně se pokusit vzbudit u společnosti zájem o vědecké obory, získat pro ní další finance a potenciální vědce.
http://cs.wikipedia.org/wiki/Popularizace_v%C4%9Bdy
2)populární = 1.oblíbený, známý, 2.přístupný, srozumitelný, lidový Populární literatura je spjata s moderními žánry masové komunikace (komiks, detektivka, populární píseň, televizní seriál).
Struktura žánrů populární literatury má několik příznačných prvků: dominuje v nich napínavost, zobrazování neobyčejných životních osudů a dramatických událostí s cílem pobavit čtenáře a působit na jeho city.
zdroj : K.Pala,J.Všianský : Slovník synonym Praha : Lidové noviny 1994, Google
Literaturu bychom Vám doporučili vyhledávat v bázi NKC Národní knihovny, http://www.nkp.cz , záložka Katalogy a databáze, např. :
-Lexikon české literatury : osobnosti, díla, instituce / redigoval Vladimír Forst ... [et al.]. -- 1. vyd.. -- Praha : Academia, 1985-2008.
-Lexikon české literatury [elektronický zdroj] : nejrozsáhlejší interaktivní encyklopedie české literatury od jejích počátků až do nové doby. -- Data. -- Praha : Infinity, c1999,
katalog University Karlovy http://www.cuni.cz , Pedagogické knihovny J.A.Komenského http://www.npkk.cz/ a Masarykovy uiversity Brno, http://www.muni.cz .
doporučené odkazy :
http://data.avcr.cz/kontakty/index.html
http://cs.wikipedia.org/wiki/%C4%8Cesk%C3%A1_hlava
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
24.01.2011 12:42
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu