Popis shora X zdola
Text dotazu
Dobrý den, učím se na zkoušku z Identifikačnímu
popisu a nemůžu nikde najít nějaké vysvětlení, mohli byste mi prosím nějakým
způsobem, nejlépe na příkladu, vysvětlit co je popis shora x popis zdola u
analytik ? Děkuji moc a přeji pěkný den.
Odpověď
Dobrý den,
popis shora znamená, že dokument je popisován jako celek, nikoli jednotlivé části v něm obsažené. Popis shora lze uplatnit např. u encykopedií, edic nebo seriálů.
V reálu pak vypadá popis shora následovně (příklad převzat z pokynů pro Souborný katalog, viz http://www.nkp.cz/pages/fond_zazvf.htm):
001: ^nIlustrovaný encyklopedický slovník
014: ^v1. vyd.
040: ^mPraha^nAcademia^d1980-1982
044: ^s3 sv.
046: ^n<Sv. 1. A-I. 1980> ; <sv. 2. J-PRI. 1981.>
V tomto příkladu máte jednotku popsanou jako celek - tedy celý slovník a v daném poli jsou pak vypsány jednotlivé svazky, kterými je tvořen.
Oproti tomu popis zdola se nejčastěji využívá u vícesvazkových monografií, kdy jsou popsány jednotlivé části (tedy každá část má svůj vlastní záznam), nikoli dílo jako celek. Příklad naleznete taktéž na výše uvedené internetové
adrese:
001: ^nCASLIN^oSv. 1^cPostup v Národní knihovni v Praze
006: ^kMartin^pSvoboda
040: ^mPraha^nNárodní hnihovna v Praze^d1994
044: ^s123 s.
045: ^nAutomatizace knihoven
099: 001
001: ^nCASLIN^oSv. 2^cPostup ve Slovenské národní knihovni
006: ^kIgor^pProkop
040: ^mPraha^nNárodní knihovna v Praze^d1994
044: ^s130 s.
045: ^nAutomatizace knihoven
099: 002
Zde je popsán každý díl zvlášť a v daném poli je uveden souhrnný název.
Pro další vysvětlení vedle uvedených pokynů pro Souborný katalog můžete využít dokument Metodika popisu článků ve Formátu MARC 21, který je dostupný na adrese http://www.nkp.cz/pages/page.php3?page=oazp_metodika21obecne.htm
nebo UNIMARC na http://www.nkp.cz/pages/page.php3?page=fond_zaznpo1.htm .
Doufáme, že následující výklad pro Vás byl přínosný a přejeme Vám hodně štěstí u zkoušky.
S dotazem se můžete také obrátit na kolegy z Knihovny knihovnické literatury kkl@nkp.cz .
Obor
Knihovnictví, informatika, všeobecné, referenční literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
20.09.2011 15:35
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu