popasovat
Text dotazu
co přesně znamená slovo - popasovat
Odpověď
Dobrý den,
slovo popasovat má dva možné významy:
1) popasovat, popasovati = popásati (např. [Náves] zarůstala drnem, na jehož zelených ostrovech husy popasovaly housata, ještě žlutá (Hol.)
2) popasovat se s něčím = poradit si s něčím, zvládnout něco (např.(...) hodně jsi nám pomohl, se zbytkem se už nějak popasujeme sami.)
Použitá literatura:
* Příruční slovník jazyka českého. V Praze : Státní nakladatelství : Školní nakladatelství : SPN, 1935-1957.
* Slovník nespisovné češtiny : argot, slangy a obecná mluva od nejstarších dob po současnost : historie a původ slov. Praha : Maxdorf, c2006. ISBN 80-7345-086-0.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
12.07.2011 15:16
Robert píše:
Pondělí 22.02.2021 16:19
Ve významu 2 nevnímám význam jako zvládnout, ale spíše zkusit zvládnout, poprat se s něčím, snažit se vyřešit... původ asi bude podobný jako dostat se s někým do křížku?
PSK - admin píše:
Úterý 23.02.2021 20:17
Dle literatury je opravdu "popasovat s" chápáno jako poradit si s něčím. Domníváme se, že lze použít i "zkusit se popasovat s..." ve smyslu zkusit si s tím poradit. Viz: Slovník nespisovné češtiny : argot, slangy a obecná mluva od nejstarších dob po současnost : historie a původ slov. Praha : Maxdorf, c2006. ISBN 80-7345-086-0.
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu