polská šlechta
Text dotazu
Dobrý den, ráda bych se zeptala na knihu Album armorum nobilium Regni Poloniae XV-XVII saec. : herby nobililitacji i indygenatów XV-XVIII w. / wstęp, opracowanie i edycja Barbara Trelińska - 001036086. Dávám dohromady rodovou historii a v této knize by měl být erb rodiny Tylkowski, z polsko-litevské šlechty. Rodina patřila k erbu Topór i Kotwicz. Resp. byli byste tak laskavi a napsali mi v kterých knihách ve vlastnictví NK by mohla být o rodině Tylkowski zmínka, zda ty knihy jsou k dispozici alespoň ve studovně? Popř. jestli je dokonce možné si je půjčit k prostudování či poprosit o kopie danných listů v knihách týkajících se mojí rodiny?
Odpověď
Dobrý den, kniha : Album armorum nobilium Regni Poloniae XV-XVII saec. : herby nobililitacji i indygenatów XV-XVIII w.(Lublin : Wydawnictwo Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej, 2001) je v Národní knihovně dostupná. Publikaci je možné zapůjčit přes Online katalog Národní knihovny: http://sigma.nkp.cz/cze/nkc (pokud jste již držitelkou čtenářského průkazu Národní knihovny), expedice ze skladiště je delší, kniha by měla být připravena ve studovně druhý den po objednání. Knihu jsme zapůjčili, ale indexy erbů a osob příjmení Tylkowski (Tilkowski) neuvádějí.
Dohledat další publikace, které by obsahovali zmínku o rodině Tylkowski, je složité. Knihy je možné vyhledávat pouze v elektronických katalozích NK ČR. Záznamy zde uvedené ovšem obsahují pouze základní údaje o knize. Vyhledávat bychom tedy museli přímo v jednotlivých dokumentech věnovaných polské heraldice, což není z časových důvodů v rámci služby Ptejte se knihovny možné. Jednotlivé tituly, které by mohly přinášet informace o rodině Tylkowski (Tilkowski) budete muset prostudovat již sama.
Službu pořizování a zasílání kopií dokumentů z fondu NK ČR Národní knihovna nabízí. K pořízení kopie ovšem musíme znát přesnou citaci publikace a strany, která má být okopírována. Více informací naleznete na internetových stránkách Národní knihovny: www.nkp.cz , popřípadě přímo Referenčního centra: http://www.nkp.cz/pages/page.php3?page=sluz_refc.htm .
Kromě výše zmíněné publikace vlastní Národní knihovna ČR ještě několik dalších knih věnovaných polské šlechtě a heraldice. Pro ukázku zde uvádíme některé z nich:
* NIESIECKI, Kasper. Herbarz Polski Kaspra Niesieckiego S.J. Warszawa : Wydaw. Artystyczne i Filmowe, 1979.
* ZIELINSKA, Teresa. Poczet polskich rodów arystokratycznych. Wyd. 1. Warszawa : Wydawnictwa Szkolne i Pedagogiczne, 1997.
* Świderska-Włodarczyk, Urszula. Mentalność szlachty polskiej XV i XVI wieku. Poznań : Księgarnia Świętego Wojciecha, 2003.
* MATUSZEWSKI, Józef. Polskie nazwisko szlacheckie. Łódź : Łódzkie Towarz. Nauk., 1975.
* ZAJACZKOWSKI, Andrzej.  Szlachta polska : kultura i struktura. Warszawa : Semper, 1993.
Celé záznamy knih i s informacemi o možnosti výpůjčky naleznete v Online katalogu NK ČR: http://sigma.nkp.cz/cze/nkc. Dohledat zde můžete i další publikace k tématu. K vyhledávání či ověřování dostupnosti konkrétních titulů v ČR můžete použít Souborný katalog ČR: http://sigma.nkp.cz/cze/skc a Jednotnou informační bránu: http://www.jib.cz/. K ověřování dostupnosti starších titulů v NK ČR slouží Naskenované katalogy (KATIF): http://katif.nkp.cz/ .
Základní přehled literatury, která se věnuje polské šlechtě, naleznete na internetových stránkách:
* http://www.heraldica.org/topics/national/polish-bibliography.htm
* http://www.ornatowski.com/lib.htm
* http://www.ornatowski.com/index/index.htm - indexy k některým knihám
* http://www.polonia.com/HERBARZ-POLSKI-OD-SREDNIOWIECZA-DO-XX-WIEKU-P12611.aspx
Využít můžete i online katalog polské národní knihovny (Biblioteka
Narodowa): http://www.bn.org.pl/ , některé starší tituly mohou být zpřístupněny v elektronické podobě přes polské digitální knihovny:
* http://www.polona.pl/dlibra?action=ChangeLanguageAction&language=en
* http://www.pbi.edu.pl/
* http://fbc.pionier.net.pl/owoc?action=ChangeLanguageAction&language=en
Na stránkách Prozatimní heraldické knihovny
(http://www.historie.hranet.cz/heraldika/) jsme nalezli odkaz na digitální verzi knihy:
Herby rycerztwa polskiego : na pięcioro xiąg rozdzielone:
http://www.pbi.edu.pl/book_reader.php?p=41365&s=1 .
Stránky o polské heraldice:
* http://akromer.republika.pl/polska.html
* http://www.ornatowski.com/
* http://home.foni.net/~adelsforschung1/zurek00.htm
Užitečné informace byste mohla získat také na stránkách českých genealogických a heraldických společností:
* http://www.genealogie.cz/
* http://www.heraldica.cz/
* http://www.ahn-cr.info/
* http://www.heraldicka-spol.net/
Obrátit se můžete také na heraldickou společnost v Polsku:
Polskoe Towarzystwo Heraldyczne
. adresa: Rynek Starego Miasta 29/31, PL 00-272 Warzsawa, Polska,
. kontaktní osoba: Dr. Stefan K. Kuczynski.
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
15.01.2009 13:58
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu