-
To se mi líbí
-
Doporučit
Dobrý den
Zpracovávám seminární práci a potřebovala bych znát charakteristiky pojmů informatika, informační a komunikační technologie a digitální technologie.
Děkuji
Dobrý den,
informatika je vědní obor, který se zabývá strukturou, zpracováním a využitím informací, http://cs.wiktionary.org/wiki/informatika.
Informační technologie - anglicky information technology, zkratka IT, je technické odvětví, které se zabývá způsobem, jakým fungují počítače, tedy hardware a software. Zároveň je to také souhrnné označení pro tyto technologie.
Pojem digitální označuje veličiny, vyjádřené v diskrétní (nespojité) číselné formě (obvykle v binární soustavě pomocí jedniček a nul), nebo zařízení založená na obdobném principu. Digitálně pracuje v současnosti většina počítačů.
Přenos dat je přenos digitálnícg zpráv nebo digitalizovaného analogového signálu pomocí fyzického dvoubodového nebo vícebodového přenosového média, kterým může být metalický kabel, optický kabel nebo bezdrátový přenos. Přenos zahrnuje vysílání (zkratka Tx) a příjem (zkratka Rx). Přenosové technologie a metody se vztahují k fyzickým vlastnostem protokolů jako je modulace,demodulace, linkový kód, ekvalizace, detekce a oprava chyb, bitová synchronizace a multiplexování.
zdroj a další informace naleznete na :
http://cs.wikipedia.org/wiki/P%C5%99enos_dathttp://cs.wikipedia.org/wiki/P%C5%99enos_dat
http://cs.wikipedia.org/wiki/Digit%C3%A1ln%C3%ADhttp://cs.wikipedia.org/wiki/Digit%C3%A1ln%C3%AD
Doporučenáliteratura z báze NKC Národní knihovny,http://www.nkp.cz :
Informatika / J. Glenn Brookshear ; [a přispěvatelé David T. Smith, Dennis Brylow ; překlad Jakub Goner]. -- 1. vyd.. -- Brno : Computer Press, 2013. -- 608 s. : il. ; 30 cm
Informační technologie a systémová integrace / Jiří Voříšek. -- Vyd. 1.. -- Praha : Vysoká škola ekonomická, 1996. -- 198 s. : il. ; 29 cm
Informační technologie / Petr Moos. -- 1. vyd.. -- Praha : ČVUT, 1993. -- 200 s. : obr., tab., grafy, schémata ; 21 cm
Digitální telekomunikační technika. Díl 1, Digitální zpracování signálů / Miroslav Petrásek, Josef Prchal, Miroslav Škop. -- 2. vyd.. -- Praha : ČVUT, 1994. -- II, 214 s. : tab., grafy, schémata ; 20 cm
Knihovnictví, informatika, všeobecné, referenční literatura
--
Národní knihovna ČR
21.01.2015 09:28