Pohadky Bozeny Nemcove
Text dotazu
Dobry den, koupila jsem si v Praze Pohadky, vydane v r. 1947. Prelozila jsem je (jsem prekladatelka) a chtela bych je vydat v nemeckem jazyce ve Vidni. Ma to nakladatelstvi Jos.R. Vilimek jeste nejaka prava? Kde bych se to mohla dozvedet? Dekuji Vam za odpoved.
Odpověď
Dobrý den,
autorka Božena Němcová ( 1820-1862) je tzv. "volná" autorka. Podle Autorského zákona, http://www.zakonycr.cz/seznamy/121-2000-sb-zakon-o-pravu-autorskem-o-pravech-souvisejicich-s-pravem-autorskym-a-o-zmene-nekterych-zakonu-(autorsky-zakon).html, 70 let po smrti autora je dílo volné, takže k  vydání jejích děl nepotřebujete souhlas. Z uvedeného vyplývá, že nepotřebujete ani souhlas nakladatele.
Pokud je knížka ilustrovaná a chcete použít také ilustrace, tak v tomto  případě je nutné ověřit si autorská práva u výtvarníka, nejlépe v agentuře Ochranná organizace autorská - sdružení autorů děl výtvarného umění, architektury a obrazové složky audiovizuálních děl, http://www.ooas.cz/ nebo v agentuře  DILIA, divadelní, literární, audiovizuální agentuře,  http://www.dilia.cz/index.php/pravni-oddeleni.
Obor
Informace o vydaných dokumentech
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
19.12.2012 12:26
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu