plovací přístroj
Text dotazu
Dobrý den, sháním přesnou citaci článku z novin
"Národní politika" z roku 1922 o zkoušení "plovacího přístroje" na žofínské
plovárně? Tento zdrojový dokument jsem nalezla v Hostivaři, nicméně se nedá
půjčit. Z článku vyplývá, že by to mělo být doba prázdnin, spíše srpen. Bylo
by možné získat tuto citaci? Ročník, číslo a stranu? Děkuji
Odpověď
Dobrý den,
noviny Národní politika 1922, roč. 40, červenec - září jsou bohužel v Národní knihovně ČR poškozeny. Nepůjčují se a nebyly ani naskenovány do systému Kramerius (http://kramerius.nkp.cz/ ). Ostatní čísla tohoto ročníku a další ročníky Národní politiky jsou dostupné v naskenované podobě v již zmíněném systému. Pomocí fulltextového vyhledávání jsme prošli všechna dobová periodika dostupná v systému.
Výsledkem našeho vyhledávání byl inzerát otištěný v Národních listech - ranní vydání, r. 63, č. 187 (10.7.), 1923, s. 8. se zněním:
"Vynález plovací přístroje (z kovu a dřeva) pro bezpečné koupání a plavby na velké vzdálenosti (vyhláš. v Patent. Věstníku 15/VI. t. r.) prodám, neb příjmu k jeho využitkování společníka. V Praze k vidění dne 11. července o 11. hod. dopol. na Občanské plovárně. Prof. P. Nováček, Hradec Král. 469"
Článek o prezentaci "plovacího přístroje" na žofínské plovárně v roce 1922 byl otištěn (kromě předpokládané Národní politiky) též v Českém deníku či novinách Československá republika.
" "Vodoplav" V Praze na Vltavě u žofínské plovárny zkoušen je nový plovací přístroj, jakýsi druh vodního velocipedu, ovšem bez kol, na nějž si plovoucí lehne a šlape pedály, které pohybují ploutvemi a přístroj i s plovoucím člověkem se pohybuje velice rychle. Za podklad konstrukce sloužil vzor ryby a vskutku veliké ploutve při plování napodobí plování ryb. Vynálezcem jeho jest nějaký profesor z Hradce Králové. Delegáti ministerstva Národní obrany byli přítomni zkoušce tohoto přístroje a po výsledku zkoušky objednali 600 kusů těchto přístrojů. Jména nový přístroj dosud nemá".
(Český deník. 1922. roč. 11, č. 219 (11.8.), s. 4.) Článek obdobného znění uveřejnil i deník Československá republika. 1922. roč. 243. č. 223 (16.8.).s. 5.
Plné texty článků jsou z důvodu ochrany autorským zákonem dostupné pouze z počítačů Národní knihovny ČR. Na objednávku Vám ovšem můžeme pořídit papírové kopie ze systému. Pro objednání kopií je možné využít formulář na stránkách systému Kramerius (http://www.nkp.cz/forms/kopie_kramerius.html ).
Obor
Informace o vydaných dokumentech
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
23.11.2011 14:22
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu