Pertoldova ulice
Text dotazu
Dobrý den, můžete mi, prosím, sdělit po kom se jmenuje Pertoldova ulice v Praze 12 - Modřanech?
Děkuji a zdravím
Odpověď
Dobrý den,
ulice Pertoldova v Praze 12 - Modřanech nese jméno Františka Pertolda, modřanského starosty v letech 1911 - 1913. František Pertold pracoval v místním cukrovaru a patřil mezi tři zaměstnance, kteří postupně stanuli v čele obce. Během svého působení ve vedení obce se zasloužil o rozvoj Modřan.
Někdy je tato ulice mylně spojována s profesorem indologie na Univerzitě Karlově Otakarem Pertoldem. Ten ovšem neměl s Modřanům žádný vztah.
Zdroj:
LAŠŤOVKA, Marek a kol. Pražský uličník: encyklopedie názvů pražských veřejných prostranství. 1. vyd. Praha: Libri, 1997-2012. 3 sv. ISBN 80-85983-23-0.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
22.01.2014 14:21
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu