Pečeť
Text dotazu
Dobrý den,
kdo v minulých staletích určoval, co bude zobrazeno na obecní pečeti?
Děkuji
Odpověď
Dobrý den,
Odpověď na Vaši otázku jsme nalezli v knize Jarmily Krejčíkové Úvod do české sfragistiky:
"Pořizování typářů vesnic a schvalování jejich obrazové a nápisové náplně bylo ovšem v kompetenci příslušných vrchnostenských úřadů, a proto můžeme ještě v 19. A 20. století najít některé písemné prameny k této problematice v patrimoniálních archivech. V 19. století se pochopitelně i v oblasti komunální sfragistiky objevovaly suché typáře a prvá razítka, jejichž užívání a částečně i náplň po roce 1848 stále častěji ovlivňovaly úřady politické správy. Po roce 1918 se na komunálních pečetích a razítkách udržela původní znamení, která z nich definitivně zmizela až v roce 1952, kdy bylo stanoveno, že na razítku může být pouze státní znak."
Citováno z :
KREJČÍKOVÁ, Jarmila a Tomáš KREJČÍK. Úvod do české sfragistiky. Ostrava: Klub genealogů a heraldiků, 1989.
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
10.12.2012 11:36
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu