patroni vinaru
Text dotazu
patroni vinařu a s nimi spojené slavnosti a zvyky
Odpověď
Dobrý den,
za patrony vína bylo pokládáno více světců, v Čechách a na Moravě nejčastěji sv. Urban, zobrazovaný také s hroznem vína. Připojujeme odkaz na stránky s dalšími údaji o tomto světci a další užívaná jména:
http://www.svurban.cz/pension1/cz/index.php?page=svurban
Tituly k tématu vyhledané v bázi NKC http://sigma.nkp.cz/F/
Brevíř o českém víně / Jindřich Hauft ; Il. Karel Míšek. -- 1. vyd.. -- Praha : Středočeské nakladatelství a knihkupectví, 1973. -- 169, [1] s.
část anotace: Zmiňuje se také o památkách českého vinařství, o starých vinařských zvycích, obyčejích a pověrách a uvádí mnoho zajímavého o vině v minulosti i současnosti
Réva a víno v Čechách a na Moravě : tradice a současnost / Vilém Kraus a kol. ; [ilustrace Gašpar Vanek, Lenka Pospíšilová ; foto Milan Ballík ... et al.]. -- Vyd. 1.. -- Praha : Radix, 1999. -- 280 s. : il. (většina barev.), mapy Víno v lidské podobě : --a mnoho dalších článků a vyprávění na téma víno / Jaroslav Pátek. -- Vyd. 1.. -- V Brně : Jota, 2005. -- 166 s.
Víno je věčné : vinařské kalendárium : všechno o pěstování a konzumaci vína, recepty a jiné povídání / Jaroslav Pátek. -- Vyd. 1.. -- Brno : Jota, 2002. -- 305 s.
případně další publikace o vinařství nebo víně - viz báze NKC.
Nebo můžete zkusit odkazy na internetu - např. :
Cech českých vinařů - http://www.cechcv.cz/historie.php
Wine of the Czech Republic http://www.wineofczechrepublic.cz/3-historie-afakta-cz.html
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
27.03.2009 11:25
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu