-
To se mi líbí
-
Doporučit
Dobrý den, zajímalo by mě, zda měli kamnáři nějakého svého patrona a cechovní symbol. Děkuji za informaci.
Dobrý den,
domníváme se, že by patronem kamnářů mohl být sv. Florián. Nepodařilo se nám sice dohledat, že by někde byl takto přímo uveden, Sv. Florián je však spojován s ohněm a je patronem profesí, které souvisejí s ohněm. Jiného patrona, který by mohl být patronem kamnářů se nám bohužel dohledat nepodařilo.
Posíláme ještě několik zajímavých odkazů:
* http://cs.wikipedia.org/wiki/Svat%C3%BD_Flori%C3%A1n
* http://catholica.cz/?id=1364
Zdroje:
* Schauber, Vera a Schindler, Hanns Michael. Rok se svatými. Vyd. v KN 1. Kostelní Vydří: Karmelitánské nakladatelství, 1994. xxvi, 702 s. ISBN 80-85527-75-8.
* Rulíšek, Hynek. České nebe: slovník českých patronů. Hluboká nad Vltavou: Alšova jihočeská galerie, 1993. [38] s. ISBN 80-900633-8-1.
* Černá, Alena, Radkovský, František a Potužáková, Jana. Světci: patroni, ochránci. Plzeň: Západočeská galerie, 2003. [20] s. ISBN 80-86415-24-4.
* Schauber, Vera a Schindler, Michael. Velká kniha o svatých, aneb, Po kom se jmenujeme. Vyd. 3., V KNA 1. Kostelní Vydří: Karmelitánské nakladatelství, 2009. 143 s. ISBN 978-80-7195-332-6.
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
--
Národní knihovna ČR
04.11.2014 13:19