Pařížský dort
Text dotazu
Prosím o infomace týkající se historie Pařížského dortu - kdo je autorem jeho receptury, v jaké zemi vznikla, od kdy se dělá - kdy a kým a kde byl připraven poprvé, jaký prodělal vývoj - zajímá mne vše o vzniku a historii Pařížského dortu až do současnosti. Děkuji
Odpověď
Dobrý den,
k Vašemu dotazu jsme prohledali všechny dostupné databáze a další zdroje Národní knihovny ČR (Online katalog Národní knihovny:
http://aleph.nkp.cz/cze/nkc , výběrovou článkovou databázi ANL:
http://aleph.nkp.cz/cze/anl , Souborný katalog ČR:
http://aleph.nkp.cz/cze/skc , plnotextovou databázi českých článků Anopress (licencovaná databáze), systém Kramerius: http://kramerius.nkp.cz/kramerius/ ). Prošli jsme celou řadu publikací, které se věnují dortům a pečení. Kromě několika drobných zmínek a receptů jsme však bohužel na obsáhlejší zmínku o historii Pařížského dortu nenarazili.
Z článků můžeme zmínit např. článek Blanky Kovaříkové "Praha mlsná" uveřejněný 6.5.2009 v časopisu Vlasta (zde je uvedeno, že Pařížský dort - později Macharův byl jedním z vyhlášených zákusků v cukrárně U Myšáka).
Pařížský dort je taktéž zmíněn v publikaci o Granhotelu Šroubek (ŠROUBEK, Karel. Jak se vaří u Šroubka? : sbírka kuchařských receptů jídel, v restaurantu Šroubek denně střídavě upravovaných. Praha : Pragma, 2008. ISBN 978-80-7349-144-4). Recept na Pařížský dort je uveden též v kuchařce Viléma Vrabce z roku 1935 (VRABEC, Vilém. Moučníky. Praha II (Václavské nám., palác Fénix) : nákladem vlastním, [1935]) a dalších dobových kuchařkách.
Kdy se ovšem objevil Pařížský dort a Pařížská šlehačka (krém), či alespoň toto pojmenování, u nás poprvé, jsme se nikde nedočetli.
Nevylučujeme, že tuto informaci obsahuje některá z kuchařek, kterou jsme neprolistovali, či jiný dokument, nemáme však k dispozici žádný nástroj ani informační zdroj (kromě výše uvedených), jež by nám pomohly tyto informace v textu dokumentů vyhledávat.
Doufáme, že se Vám povedlo získat nějaké užitečné informace alespoň od Asociace kuchařů a cukrářů České republiky.
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
21.06.2011 09:35
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu