Palmy v Irsku
Text dotazu
Dobrý den, byl jsem na dovolené v Irsku a viděl
jsem že tam lidi pěstující na zahradách palmy. Můžete mi prosím vás říct o
jaký druh palmy to je a jestli se dá pěstovat i u nás v České republice.
Děkuji mockrát
Odpověď
Dobrý den,
podnebí v Irsku ovlivňuje teplý Golfský proud, proto je po celý rok mírné s vydatnými srážkami. Průměrné teploty se v zimě pohybují okolo 5 °C a v létě okolo 15 °C. Díky tomuto klimatu se zde daří také exotickým rostlinným druhům, jako jsou palmy, středozemní planika, velmi vzácné lusitánské rostliny aj.
Mezi nejčastější druhy palem, se kterými se v Irsku můžete setkat, jsou Trachycarpus fortunei (Žumara ztepilá) nebo Chamaerops humilis (Žumara nízká). Na zahrádkách Irové hojně pěstují také dračinku australskou (Cordyline australis) či juku (Yucca), které někdy bývají za palmy mylně označovány.
Trachycarpus fortunei (také Trachykarpus Fortuneův, drsnoplod Fortunův, palma konopná) je statná vějířovitá palma s tuhými, leskle zelenými listy. Kmen vyrůstá do výšky 8 až 12 m a je pokryt hnědými vlákny. Tato palma je asi vůbec nejodolnější, pokud jde o přežívání v nízkých teplotách. V teplejších nížinách může být pěstována venku celoročně, krátkodobě dokáže snést i teploty okolo -18 až -20 °C. Je atraktivní a současně nenáročná, vyžaduje slunné místo a dostatek vody.
Chamaerops humilis je nízká palma s tuhými vějířovitými listy. Většinou vytváří více kmínků a má keřovitý charakter. Své jméno dostala podle typického vzrůstu (řecky: chami = nízký, rhops = křoví). V jižní Evropě může dosáhnout výšky až 5 m, v nádobách dorůstá maximálně 3 m. Potřebuje slunné a sušší stanoviště a přes zimu co nejméně vody. Není ideální pro celoroční pěstování, protože roste v oceánickém klimatu bez výrazných výkyvů teplot a naše zimní mrazy a prudké změny teplot hůře snáší. S dobrým zimním krytem má však určitou šanci venku přežít.
Cordyline australis má kmen poměrně tenký, rovný s drsnou kůrou. Sytě zelené listy, které tvoří hustou korunu, jsou úzké, ploché a kožovité, až 90 cm dlouhé. Spodní řady listů se elegantně obloukovitě sklánějí k zemi. Tyto rostliny jsou pěstitelsky nenáročné. V letních měsících vyžadují stálý příjem vody, pak mohou být umístěna na slunné stanoviště, jinak je vhodnější spíše polostín. Cordyline nesnáší velké výkyvy teplot, proto je doporučováno umístit ji ven až v květnu a zazimovat s prvními náznaky přicházejícího podzimu. Zimní stanoviště by mělo být s dostatkem světla a teplotami kolem +- 10°C.
Rod juka patří do čeledi agávovité (Agavaceae), jeho zástupci se lehce množí i pěstují. Jedná se o dřeviny, které mohou mít více kmenů a mohou dosahovat výšky až 10 m. Kmeny bývají při bázi ztlustlé, uzlovité a nahoře se větví.
Mečovité, někdy ohnuté, zašpičatělé a zelené listy zůstávají na vrcholcích v podobě zeleného chocholu. Juka velmi dobře přirůstá, ale je možné ji kdekoliv zkrátit; lze ji však zahubit přílišnou zálivkou nebo teplem.
Nejlépe se jí daří na plném slunci s dostatkem vzduchu a tepla v létě a chladnem a světlem v zimě (ne nad 10 °C); nesnáší ústřední topení. Od poloviny května je vhodné umístit ji ven.
Bližší informace o pěstování výše uvedených rostlin, včetně jejich vyobrazení, můžete získat z následujících stránek:
Trachycarpus fortunei
* http://www.garten.cz/a/cz/3293-trachycarpus-fortunei-zumara-ztepila/
* http://www.svetpalem.cz/chamaerops-excelsa.php
* http://en.wikipedia.org/wiki/Trachycarpus_fortunei
Chamaerops humilis
* http://www.garten.cz/a/cz/3339-chamaerops-humilis-zumara-nizka/
* http://en.wikipedia.org/wiki/Chamaerops
Cordyline australis
* http://www.svetpalem.cz/cordyline-australis.php
* http://www.plantica.cz/navody/dracinka-australska-cordyline-australis/
* http://en.wikipedia.org/wiki/Cordyline_australis
* http://loskutak.nova.cz/clanek/rostliny/juka-dracinka-a-dracena.html
Juka
* http://pokojove-rostliny.atlasrostlin.cz/juka
Použité zdroje:
* Irsko: turistický průvodce / Mark Connolly ... [et al.] ; s fotografiemi Jaroslava Lunera; [z anglického originálu ... přeložil Radek Beneš]. Brno :
Jota, 2007. 787 s., [20] s. barev. obr. příl.: il., mapy, plány ; 20 cm + 1 DVD. (Livingstone - průvodci ; sv. 78). ISBN 978-80-7217-468-3.
* RYBKA, Vlastik; RYBKOVÁ, Romana. Palmy. Praha: Grada, 2008. 108 s.: barev. il.; 21 cm. (Česká zahrada ; 83 [i.e. 93]). ISBN 978-80-247-2341-9.
* KULHAVÝ, Josef. Palmy: Množení, pěstování, ošetřování. Ostrava: Blesk, 1993 (Český Těšín: Těšínská tiskárna). 116 s. : barev. fotogr. ; 24 cm. ISBN 80-900183-9-4.
* HEITZ, Halina. Palmy: aby se jim dařilo co nejlépe: odborné rady při nákupu, pěstování a množení. Praha: Jan Vašut, 2002. 63 s.: barev. il. ; 20 cm. ISBN 80-7236-170-8.
* MANKE, Elizabeth. Palmy a velké pokojové rostliny: umístění, péče, množení. Čestlice: Rebo, 2003. 95 s.: barev. il. ; 22 cm. ISBN 80-7234-248-7.
* http://www.garten.cz/forum/vt/cz/73-odolne-palmy/
* http://www.ipetrov.cz/dokument.py?idd=D00000000000001014
* http://klubpp.palmparadise.biz/identifikace/?title=Identifikace+palem-virtu%E1ln%ED+Palmetum&count-rows=24&select=3
* http://wiki.answers.com/Q/Why_do_palm_trees_grow_in_ireland
Obor
Biologické vědy
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
17.05.2011 07:41
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu