Pád komunismu
Text dotazu
Zdravím, ve škole jsem dostala téma "Příčiny pádu komunismu a jejich interpretace". Poprosila bych o pár odpovědí/teorií, proč vlastně komunismus padl (celkově, nejen v ČR). Či alespoň o tip na přehlednou knihu zabývající se tímto tématem. Děkuji velice!
Odpověď
Dobrý den,
publikací o listopadu 1989 a pádu komunismu vyšla celá řada. Informace k tématu jsou poměrně dobře dostupné. Protože se jedná o školní úlohu, a ty v rámci služby Ptejte se knihovny nevypracováváme, můžeme Vám pomoci s výběrem vhodné literatury k tématu.
Z Online katalogu Národní knihovny ČR (http://aleph.nkp.cz/cze/nkc) například vybíráme:
* PULLMANN, Michal. Konec experimentu: přestavba a pád komunismu v Československu. Vyd. 1. Praha: Scriptorium, 2011. 243 s. ISBN 978-80-87271-31-5.
* BROWN, Archie. Vzestup a pád komunismu. Vyd. 1. Brno: Jota, 2011. 901 s., [16] s. obr. příl. ISBN 978-80-7217-812-4.
* EMMERT, František. Sametová revoluce: kronika pádu komunismu 1989. Vyd. 1. Praha: Computer Press, 2009. 72 s. Muzeum v knize. ISBN 978-80-251-2301-0.
* OTÁHAL, Milan. Podíl tvůrčí inteligence na pádu komunismu. 1. vyd. Brno: Doplněk, 1999. 162 s. ISBN 80-7239-050-3.
* PRYCE-JONES, David. Pád komunismu. Vyd. 1. Liberec: Dialog, 1996. 414 s.
* JEŽEK, Vlastimil a LUKEŠ, Klement. Pád komunismu: Rok 1989 ve východní Evropě: Pro žáky 7. - 9. roč. zákl. škol. Dotisk 1. vyd. Praha: Fortuna, 1993. 32 s. Historie v nepokřiveném zrcadle. ISBN 80-85298-14-7.
* RATAJ, Jan a HOUDA, Přemysl. Československo v proměnách komunistického režimu. Vyd. 1. V Praze: Oeconomica, 2010. 455 s. Vysokoškolská učebnice. ISBN 978-80-245-1696-7.
Online důvěryhodné zdroje:
* prezentace Ústavu pro totalitní režimy  - volně dostupná na internetu Varianty interpretace pádu komunismu
* http://domaci.eurozpravy.cz/politika/5029-jednou-z-pricin-padu-rezimu-byla-ztrata-kontaktu-s-realitou/
* http://www.ustrcr.cz/cs/cesta-k-listopadu-1989
Další literaturu k tématu můžete dohledat prostřednictvím  Online katalogu Národní knihovny ČR: http://aleph.nkp.cz/cze/nkc , Souborného katalogu ČR: http://aleph.nkp.cz/cze/skc , Jednotné informační brány: http://www.jib.cz, články prostřednictvím databáze ANL: http://www.jib.cz (a ANL+ : http://www.jib.cz ). Využít též můžete katalog Ústavu soudobých dějin http://www.usd.cas.cz/cs/stranky/knihovna a
katalog Ústavu pro studium totalitních režimů: http://knihovna.ustrcr.cz/.
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
03.01.2013 11:17
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu