oxidační účinky sloučenin chlóru
Text dotazu
Dobrý den, rád bych se zeptal, jaké mají různé anorganické sloučeniny chloru (chlorovodík, chloridy, kyslíkaté kyseliny chloru + popřípadě jejich soli) oxidační účinky. Tedy zda by je šlo seřadit podle jejich oxidačních účinků. Zajímalo by mě to i u ostatních halogenů, ale zejména u chloru. (Pokud tento dotaz přesahuje možnosti služby, mohli byste mi prosím doporučit vhodné zdroje?) Děkuji
Odpověď
Dobrý den, v literatuře k anorganické chemii jsme nenalezli žádný ucelený přehled, tabulku, která by seřazovala anorganické sloučeniny chloru podle jejich oxidačních účinků. V publikacích se obecně rozslišují pouze silná (příp.
velmi silná) nebo naopak slabá (příp. velmi slabá) oxidační činidla. U některých sloučenin chloru je tato informace uváděna, např. chlornany mají silné oxidační účinky, roztoky kyseliny chlorečné mají velmi silné oxidační účinky apod.
Přehled zdrojů, kde tyto informace naleznete:
* Remy, Heinrich. Anorganická chemie. I. díl. Praha: Nakladatelství technické literatury, 1971.
* Kameníček, Jiří a kol. Anorganická chemie. Olomouc: Přírodovědecká fakulta Univerzita Palackého, 2006. ISBN 80-244-1290-X.
* Dolejšková, Jana a kol. Chemie I: vybrané kapitoly z obecné anorganické a analytické chemie. Praha: Zemědělská univerzita, 2000. ISBN 978-80-213-1684-3.
* Sýkorová, Dagmar; Mastný, Libor. Návody pro laboratoře z anorganické chemie. Praha: Vysoká škola chemicko-technologická, 2001. ISBN 80-7080-247-2.
Wikipedia http://cs.wikipedia.org/wiki/Chl%C3%B3r
Chemický portál  http://chemie.gfxs.cz/index.php?pg=prvek&prvek_id=17
Tyto informace by možná mohly být obsaženy v nějakém odborném článku nebo studii, existuje např. chemická databáze CHEMnetBASE, kterou však mají k dispozici pouze Knihovna Ostravské univerzity (http://knihovna.osu.cz/) nebo Fakulta vojenského zdravotnictví Univerzity obrany (http://www.pmfhk.cz/).
Další chemické databáze můžete nalézt na stránkách Infozdroje (http://infozdroje.cz), kde zvolíte odkaz Zdroje, dále "řadit podle oborů", Přírodní vědy a poté Chemie. U každé databáze naleznete odkaz na jména institucí, které k ní mají přístup.
Můžete se také obrátit na specializované instituce, které by Vám mohly případně více poradit: Ústřední knihovna Vysoké školy chemicko-technologické v Praze (http://knihovna.vscht.cz/) nebo Knihovna Přírodovědecké fakulty UK v Praze (http://lib.natur.cuni.cz/BIBLIO/index.php?menu=chemie).
Obor
Chemie. Krystalografie. Mineralogické vědy
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
12.03.2008 18:40
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu