oxid zinečnatý
Text dotazu
Vlastnosti, výroba, použití ZnO (oxidu zinečnatého).
Odpověď
Dobrý den, oxid zinečnatý je bílá (za studena), v žáru žlutá, krystalická látka, nerozpustná ve vodě. V přírodě se vyskytuje jako šesterečný oranžově žlutý až červený nerost - zinkit. Pro technické účely se připravuje spalováním kovového zinku. Používá se zejména jako malířská barva - zinková (čínská, sněhová nebo také pěnová) běloba, která byla objevena koncem 18. století, průmyslově vyráběna od r. 1834. Je nepatrně jedovatá, na vzduchu a světle je stálobarevná, schne však pomalu. ZnO se dále používá pro přípravu tmelů, jako čistící prášek a pro přípravu dalších sloučenin zinku. Velmi čistý oxid zinečnatý připravený žíháním hydroxyuhličitanu zinečnatého se používá v kosmetice a jako zásyp a mast v lékařství. Oxid zinečnatý se jako katalyzátor uplatňuje také při syntéze metanolu.
Další informace můžete nalézt na Wikipedii - http://cs.wikipedia.org/wiki/Oxid_zine%C4%8Dnat%C3%BD, na anglické Wikipedii ještě podrobněji - http://en.wikipedia.org/wiki/Zinc_oxide.
Použité zdroje:
* Malá encyklopédia chémie. Bratislava: Obzor, 1981. Str. 421.
* Velký slovník naučný. M-Ž. Praha: Diderot, 1999. Str. 1660. ISBN 80-902723-1-2.
* Technický slovník naučný. M-O. Praha: Encyklopedický dům, 2003. Str. 463.
ISBN 80-86044-23-8.
Obor
Chemie. Krystalografie. Mineralogické vědy
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
16.12.2009 12:25
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu