Osobní knihovna Josefa Dobrovského
Text dotazu
Dobrý den,
zajímal by mě osud knižní pozůstalosti tohoto významného českého obrozence a vědce. Z různých zdrojů jsem vyčetl, že tento fond odkoupilo po smrti Josefa Dobrovského Národní muzeum. A pokud fond do dnešních dnů existuje, tak zda lze dohledat jednotlivé záznamy dokumentů, které měl Josef Dobrovský ve svém vlastnictví.
Děkuji moc za každou informaci.
Odpověď
Muzeum dostalo v r. 1830 odkazem D.z ledna 1829 58 rukopisů a 172 sešitů kolektaneí k jeho vlastním pracím i k pracím některých z přátel z oboru filologie, historie, dále listiny návrhů a akt týkajících se Čech (druhou část rukopisů dostala odkazem Královská česká společnost nauk). Zásluhou Františka Šternberka-Manderscheida, vykonavatele poslední vůle D., byla r. 1830 koupena za 887 zlatých od dědiců (D. neteř a synovci) soukromá knihovna D. (2283 sv.) do NM (muzeum bylo též dědicem literární pozůstalosti a poloviny jeho rukopisů). Knižní sbírka byla sepsána a odhadnuta V. Hankou. Prvotním záměrem bylo knihovnu ponechat v celku, později byla však rozptýlena a jako uzavřený knižní celek se nedochovala. Její dnešní rekonstrukce bybyla velice problematická. Sbírka je obsahově cenná - zejm. historická, filologická, slavistická literatura.
Obor
Knihovnictví, informatika, všeobecné, referenční literatura
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
20.01.2016 14:01
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu