Olga Hepnarová, trest smrti
Text dotazu
obry den, mela bych jeden dotaz. Kde byla a je pohřebená Olga Hepnarová. Všude jsem našla, kdy byla popravena, ale vůbec netuším, kde je pohřbená. Mockrát Vám děkuji za odpověď.
Odpověď
Dobrý den, místo, kde je pohřbena O. Hepnarová, se nám zjistit nepodařilo. Prameny, které se týkají jejího případu, to neuvádějí, a z pramenů, které se věnují okolnostem trestu smrti, jsme také nezískali jednoznačnou informaci.
Nejvíce o tom, jak bylo nakládáno z ostatky popravených, píše T. Bursík:
Trest smrti - několik poznámek na okraj, in: Otakar Liška a kol. Tresty smrti vykonané v Československu v letech 1918-1989, Praha : Úřad dokumentace a vyšetřování zločinů komunismu SKPV PČR, 2006 (druhé vydání).
Podle této studie bylo od r. 1958 možné urny s popelem popravených vydat příbuzným (do té doby to nebylo možné). O konkrétním případě O. Hepnarové jsme však nic nezjistili.
V této otázce by patrně bylo třeba se obrátit na archivy popř. na patřičné instituce. Zkuste se obrátit na Ministerstvo vnitra (http://www.mvcr.cz/), popř. na Národní archiv (odkaz tamtéž, rubrika archivnictví), zda je možné a kde údaj dohledat.
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
20.02.2008 17:52
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu